Avšak pacienti, kteří prodělali určitou chorobu, nebo se s ní stále potýkají, mohou mít s polykáním vážné obtíže. Dysfagii, jak se poruše polykání odborně říká, se věnují na neurologickém oddělení trutnovské nemocnice. Pravidelně zde sledují pacienty po cévní mozkové příhodě a spolupracují s dalšími odděleními nemocnice a s klinickou logopedkou.

„Polykání může být pro pacienty bolestivé, mohou mít poruchu kontroly nad soustem, někteří mohou při polykání vdechnout pevnou stravu či tekutinu do dýchacích cest nebo trpět zpětným tokem tekutin. V těžkých případech nejsou pacienti schopni polknout žádnou konzistenci stravy včetně slin," popisuje logopedka Jana Maissnerová z neurologického oddělení.

Obtíže při polykání mohou způsobit řadu komplikací, například zápal plic, podvýživu a dehydrataci, proto v trutnovské nemocnici začali této problematice věnovat větší pozornost a zavedli zde několik zásadních změn. Na některých odděleních pracuje proškolený ošetřující personál a na neurologii platí pravidla pro systematické sledování poruch polykání, která jsou důležitou součástí komplexní péče o pacienta po cévní mozkové příhodě.

„Navázali jsme také bližší spolupráci s oddělením ORL, fyzioterapeuty a dietními sestrami. Poruchy polykání diagnostikujeme a dále postupujeme ve spolupráci s klinickou logopedkou Ivanou Hanušovou," vysvětlil primář oddělení neurologie a iktového centra Michal Bednář.

(zhc)