Akce se koná pod záštitou hejtmana libereckého kraje Martina Půty, který při zahájení v sále železnobrodského divadla všechny účastníky srdečně přivítal. Studenti podstupují umělecká klání v dílnách a ateliérech zdejších středních uměleckých škol, kde do konce týdne tvoří díla na téma Horizonty.

„Po třech letech se soustředění opět navrací do místa, které je tradičním střediskem především sklářského, kamenářského a šperkařského centra libereckého kraje. Počet zdejších uměleckých škol je zde z republikového hlediska naprosto unikátní," upozornila hejtmanova náměstkyně Alena Losová. Podle Martina Půty k tomu ve zdejší historii přispěly především dlouhé generace sklářů, brusičů skla a drahokamů, ale také rytců kovů, kovářů, šperkařů, ale i malířů a výtvarníků všeho druhu.

Studenti uměleckých škol tvoří

Liberecký hejtman Martin Půta na sympoziu ocenil i záštitu a pomoc vedení více než dvaceti regionálních firem, které letošní ročník soutěže podpořily. „Nesmírně si vážím nejen toho, že přežily nedávnou hospodářskou krizi, ale i jejich odvahy a prozíravosti, se kterými přistupují k výchově další generace. Z ní určitě vzniknou další nástupci uměleckých řemesel, která náš region v minulosti proslavila po celém světě," konstatoval Martin Půta.

„Od rána do večera se účastníkům sympózia věnují naši pedagogové a dílenští mistři. Určitě to chod školy ovlivní, ale na podobné akce jsme už zvyklí," podotkla při zahájení ředitelka turnovské umělecké školy Jana Rulcová.

„Těší nás, že jim můžeme nabídnout moderní technologie i nejnovější přístroje, kterými se nám školu podařilo vybavit. Už jenom první prohlídka školy především zahraniční účastníky velice překvapila. Někteří nám tvrdili, že je pro ně nejen obrovská, ale že svým vybavením je doslova nadchla, protože nic takového tu nečekali," upozornila ředitelka Rulcová. Zahájení se účastnil i místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Otakar Grund