Jedna zakazuje tuky, druhá zase jíst po páté hodině večer. Diet je opravdu hodně. V rámci hubnutí s Deníkem je však jedna dieta velmi oblíbená a často doporučovaná. Omezuje však veškeré sacharidy a lidé se často ptají: „Co máme a co nemáme jíst?"

Bez sacharidů

Sacharidy jsou cukry. Cukr však není jen to, co si dáváme do kávy nebo do čaje. Sacharidy jsou ve škrobovinách, mouce, ale také v zelenině či v ovoci.

Dieta StředaForm, která příjem sacharidů omezuje, tedy v podstatě zakazuje všechny tyto potraviny. Zeleninu doporučuje pouze některou, například lilek, cuketu či květák. Ty jsou vhodné i během redukční kúry. Klasickým přílohám, jako jsou například brambory, rýže, knedlíky a chleba, se však musíte během diety vyhýbat.
Když se člověk naučí tyto potraviny nahrazovat, vyřeší tím otázku, jak zhubnout, velmi snadno.

Výhoda diety StředaForm je v tom, že právě potraviny bez sacharidů omezovat vůbec nemusíte a můžete se do sytosti najíst. Na internetových stránkách www.nadvaha.cz najdete spoustu zajímavých receptů a návodů, jak nahradit právě ony přílohy. Je tam například recept na květákovou rýži, cuketové špagety.

Mnozí hubnoucí si oblíbili tortilky StředaForm, které se připravují z žitné vlákniny a mohou nahradit třeba knedlíky. Ale někdo si je dává místo pečiva třeba ke snídani. Ono je všeobecně vhodné naučit se nahrazovat klasické moučné chleby, rohlíky a housky takovými potravinami, které místo mouky mají například otruby či jinou vlákninu.

Mnozí z těch, kteří hubnou s Deníkem, si raději vyrábějí čerstvý chléb bez mouky sami. Obvykle si ho připravují z lněné vlákniny, která působí velmi blahodárně na celý organizmus. Chleba se upeče v mikrovlnce a trvá to jen dvě minuty.

Bohužel někdo lněnou vlákninu nemá rád, protože má mírně nahořklou příchuť. MUDr. Leoš Středa však svým pacientům doporučuje si na tu chuť zvyknout právě kvůli příznivým účinkům lněné vlákniny. Jen je potřeba nekupovat samotná lněná semínka, která jsou už obvykle bez lněných otrub.

Lněný chléb můžete také ochutit například zeleným pepřem či bulharským kořením prodávaným pod názvem čubrica, anebo můžete přidat trochu namletých oříšků.
Také můžete část lněné vlákniny nahradit vlákninou žitnou. Ta nemá žádnou příchuť a celý krajíček chleba zjemní. Recept na chleba s žitnou a lněnou vlákninou dohromady najdete níže, a pokud vás zajímají další recepty s touto dietní náhražkou mouky, podívejte se na zmíněný web.

Příprava je snadná

Ingredience: 1 vejce, 1 polévková lžíce másla nebo margarínu, 1 polévková lžíce lněné vlákniny, 1 polévková lžíce žitné vlákniny, 1 lžička prášku do pečiva, sůl a špetička kmínu.

Příprava: máslo nebo margarín nechte na chvilku rozehřát v mikrovlnné troubě. Mezitím si našlehejte vidličkou vejce, které poté přidejte k rozpuštěnému máslu. Přidejte lněnou a žitnou vlákninu a prášek do pečiva. Směs osolte, přidejte kmín a důkladně promíchejte. Nakonec vložte na dvě minuty do mikrovlnky a chleba je hotov.

Chléb s lněnou a žitnou vlákninou.

Nebojte se hubnout

Na stránkách východočeských Deníků veřejně hubnou známé osobnosti: Ilona Csáková, režisér Tomáš Magnusek či Leoš Středa. A také naši čtenáři, kteří se nebojí veřejně se ke shazování kil přihlásit a podělit se o své výsledky v hubnutí s dalšími. Díky našim článkům pak Deník inspiruje k hubnutí další a další čtenáře. Pomáhá jim MUDr. Leoš Středa se svými spolupracovníky z 1. lékařské fakulty z Prahy a Fakulty biomedicínského inženýrství, který jezdí každý týden do ordinace v České Třebové.

(re)