Nízkokalorickou dietu zná téměř každý. Existuje však ještě mnoho dalších diet, při kterých není nutností si hlídat kalorie a vážit jednotlivé porce jídla. Mezi ně patří například dělená strava.

MUDr. Leoš Středa: Dělená strava ve své podstatě není tak úplně dietou. Je považována za způsob stravování a řadí se mezi alternativní výživové směry. Její účinky nejsou nijak vědecky prozkoumány, a proto bývá některými odborníky zavrhována, i přesto, že funguje. I když u nás dietu známe hlavně díky Lence Kořínkové, skutečným autorem této diety je americký lékař William Howard Hay. Zkoumal dělení stravy na základě stravovacích návyků obyvatel v Himálaji. Ti v podstatě přijímali takovou potravu, která zrovna byla k dispozici. Přirozeně tak oddělovali rostlinnou a živočišnou stravu.

Dobře definovala princip této diety paní doktorka Kateřina Cajthamlová: „Je to velmi složitá, v podstatě rituální metoda, kterak se zamýšlet nad jídlem." Sama paní doktorka příznivkyní dělené stravy není. Veliký propagátorem dělené stravy je další můj kamarád, Vítek Chaloupka. Sportovec, kulturista a autor řady publikací o výživě. Jiní odborníci, mezi které patří například i nestor české dietologie prof. Rajko Doleček, tvrdí, že pokud lidé po dělené stravě hubnou, je to proto, že přijímají menší množství energie. Když si na oběd dají maso a k večeři knedlík, dohromady toho během dne sní méně, než kdyby si toto dali najednou.

Kytičky a zvířátka

Potraviny v rámci dělené stravy jsou rozděleny do tří základních skupin, kterými jsou bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny. V jídelníčku by se neměly současně vyskytovat bílkoviny se sacharidy, neutrální potraviny se mohou libovolně kombinovat. V jeden den by se měla konzumovat pouze jedna z těchto skupin a pravidelně by se měly střídat. Existuje však i varianta, kdy se jednotlivé druhy živin oddělují již v průběhu dne. Protože existuje pouze malé množství jednodruhových potravin (cukry, tuky, bílkoviny) či povolených dvoudruhových potravin (cukry + tuky, bílkoviny + tuky), není si z čeho moc vybírat, a tak časem dochází k omezení konzumace, a tím pádem ke snížení denního energetického příjmu.

Pravidel dělené stravy je spousta a většina z nich odpovídá principům zdravé a racionální stravy. Dieta je u nás velmi populární, a to zejména proto, že její dodržování je jednoduché a nemusí se při ní vážit porce a počítat kalorie. Jednou z nejznámějších představitelek tohoto způsobu stravování u nás je herečka Lenka Kořínková, která o dělené stravě napsala několik knih. Vtipně v nich rozděluje potraviny na kytičky (rostlinná strava) a zvířátka (potraviny živočišného původu) a navíc má také skupinu neutrálních jídel.

Pro zajímavost lze uvést, že předchůdcem dělené stravy jsou možná náboženské příkazy židovské církve. Židé například nesmějí s mléčnými výrobky a ani dvě hodiny po jejich konzumaci jíst jiný druh potravin. Je tedy zakázáno mít na krajíci chleba společně sýr a šunku.