Za zmanipulování výběru zhotovitele náchodské nemocnice půjde bývalý šéf odboru krajských investic Emil Kmoníček na pět let do vězení. Dnes o tom rozhodl krajský soud v Hradci Králové. Kmoníček podle soudu manipuloval s výběrovým řízením, kdy upravoval miliardový tendr tak, aby nemocnici postavil Metrostav. Poradce exhejtmana Lubomíra Červinského, jenž měl být dle obžaloby hlavou „spiknutí“, soud obžaloby zprostil.

Emilu Kmoníčkovi zlomil vaz fakt, že Metrostavu ještě před vyhlášením výběrových řízení posílal informace o jejich kritériích. To potvrdily nejenom odposlechy, ale i e-mailová komunikace. Naopak u Červinského se vazby na Metrostav, ani přes dlouhodobé sledování, nepotvrdily.

„Můj klient, který byl v tu dobu v pozici poradce hejtmana, vůbec nevěděl o tom, že se interní dokumenty dostávají ven. Je smutné, že k tomuto rozhodnutí dospěl soud až po mnoha letech. Dle mého orgánům činným v trestním řízení nepřísluší, aby jakýmkoliv způsobem řešily, jakou tvrdost pravidel u veřejných zakázek samospráva určuje,“ řekl po osvobozujícím verdiktu právní zástupce Lubomíra Červinského Petr Drapák.

Český premiér Andrej Babiš
S opatřeními nečekejme na pondělí, řekl Babiš na návštěvě v Hradci

Podivil se nad tím, že i přes jasné důkazy o klientově nevině se státní zástupce proti tomuto rozhodnutí odvolal ještě v soudní síni.

„Podle našeho názoru důkazy svědčí o tom, že i pan Červinský se této trestné činnosti dopustil a pana Kmoníčka organizoval,“ nechal se slyšet státní zástupce Jiří Viesner. V případě šéfa odboru krajských investic Kmoníčka si na případné odvolání ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Odsouzený Kmoníček se k soudu nedostavil. Podle rozsudku, který ještě není pravomocný, žádná jiná firma, než Metrostav, nemohla splnit kvalifikační požadavky. Od Kmoníčka měl navíc získat pracovník Metrostavu znění veřejné zakázky dřív než ostatní. Pokud by tendr nebyl zrušen, vydělala by tím stavební firma 27 milionů korun.

Oba činy byly podle státního zástupce ukončené ve stádiu pokusu, neboť ani jeden ze dvou tendrů, u kterých mělo k výše uvedeným činům dojít, k výběru vítěze veřejné zakázky nakonec nevedl.
Kmoníček i Červinský svou vinu už dříve odmítli. Na krajském úřadě už ani jeden z nich nepracuje. Královéhradecký kraj figuruje u soudu jako poškozený a žádá náhradu škody ve výši 898 tisíc korun.

Gladiator race. Ilustrační foto
Tipy na víkend 25. a 26. července. Vydejte se na Gladiator Race

Dva problémové tendry na přestavbu náchodské nemocnice krajský úřad připravoval v letech 2015 a 2016. Celkově šlo o druhé a třetí výběrové řízení. Druhé se rozhodlo vedení kraje zrušil samo poté, co dostalo posudek od poradenské společnosti RTS. Ten v projektové dokumentaci odhalil závažné chyby, které by mohly vést ke zrušení tendru antimonopolním úřadem. Třetí tendr pak kraj zrušil poté, co pouhý den před otevíráním nabídek vtrhla na krajský úřad policie, vyslýchala členy vedení a zabavila počítače a disky. Úspěchem nakonec skončil až čtvrtý tendr, který vypsalo už nové vedení kraje po krajských volbách v roce 2016.

Stavba dvou nových pavilonů nemocnice za 1,34 miliardy korun bez DPH začala loni v dubnu a je největším současným investičním projektem kraje.
Ještě loni kraj avizoval, že hotovo by mělo být v polovině letošního roku. Nyní je jasné, že termín se nedodrží. Zpoždění by ale mělo být minimální. „Stavba už finišuje. Do nových prostor se vše přestěhuje na začátku příštího roku,“ řekla Deníku mluvčí zdravotnického holdingu Lucie Chytilová.

Jako svědci se loni na podzim objevili u soudu i bývalý hejtman Lubomír Franc nebo ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

Hokejisté Hradce Králové
Hokejisté Hradce odložili start přípravy kvůli koronaviru. Kádr míří na testy