Jeden den si pracovník úřadu nafotil sv. Jana Nepomuckého v plné kráse, o den později už řešil poškození a odcizení části této mladobucké sochy. Pro pár tisícovek či ozdobu na zahradě způsobují zloději a vandalové druhým škody za desetitisíce korun. Nezastaví se před ničím.

„Z podstavců se ztratily ozdobné šišky, které byly součástí sochy. Pravděpodobně si je někdo chtěl dát doma na bránu," myslí si vedoucí Policie České republiky ve Svobodě nad Úpou Radek Křemenský. Samotná dominantní socha zůstala netknutá, přesto se škody šplhají do desetitisíců korun. „Po pachateli v současné době stále pátráme a celou záležitost prověřujeme," doplnil Radek Křemenský.

Sochu sv. Jana Nepomuckého městys získal zpět do svého vlastnictví teprve v minulém roce. Koupil ho společně s budovou bývalého hotelu Labužník a vedení úřadu si tento převod náležitě pochvalovalo.

Mladé Buky vypsaly finanční odměnu za dopadení vandala

Poničená barokní socha je od roku 1992 evidována jako chráněná kulturní památka. To ale pachatele evidentně nezajímalo.

„Škoda na odcizených věcech je zhruba 16 tisíc korun. Další poškození budou stát asi 24 tisíc. Alespoň tak byly majitelem předběžně vyčísleny škody," řekl vedoucí policejního oddělení ve Svobodě nad Úpou Radek Křemenský.

FINANČNÍ ODMĚNA 
PRO VŠÍMAVÉ

Městys Mladé Buky se snaží policistům intenzivně v práci pomáhat. „Vypsali jsme odměnu pět tisíc korun pro toho, kdo přinese zásadní informaci k dopadení pachatele, který poškodil a odcizil část barokní sochy Sv. Jana Nepomuckého u základní školy. Informace mohou lidé podávat Policii ČR a Úřadu městyse Mladé Buky," vyzvala přes oficiální internetové stránky starostka Lucie Potůčková. „Myslím, že pád sochy musel udělat dost rámusu a odvoz ozdobných šišek, které jsou velice těžké, se jistě neobešel bez auta. Rekonstrukce sochy bude stát obec nemalé prostředky," sdělila už dříve.

Barokní sochu, pravděpodobně ze 16. století, neznámý vandal poškodil v noci ze 28. na 29. června. „Shodou okolností den předtím sochu fotografoval pracovník úřadu městyse. K poškození muselo dojít pravděpodobně v čase od 0.30 do 7.00 hodin," dodal Radek Křemenský z policejního oddělení ve Svobodě nad Úpou, které se krádeží zaobírá.

KRADOU SE KAMENY, PODSTAVCE I KRISTUS

Poškození a krádež sochy v Mladých Bukách není jediným obdobným případem vandalství na Trutnovsku v posledních týdnech. Už od poloviny června řeší policisté ze Dvora Králové nad Labem krádež náhrobních kamenů z místního hřbitova. Trutnovská stanice zase pátrá po zloději, který z Voletin odcizil dvě sošky a pískovcový podstavec.

Ještě před tím zmizela ze hřbitova v Žacléři dokonce socha Krista. „Byl z kamene, zhruba 130 centimetrů vysoký, takže něco vážil. Ale ani to zloděje neodradilo. Že tu kradou kytky, na to už jsem si zvykla, ale tohle mne hodně naštvalo," neskrývala před časem rozhořčení Zdena Rykrová, která má údržbu žacléřského hřbitova na starosti. „Vylomili zámek na bráně a mohli s autem zajet téměř až k pomníku. Hrob už nikdo nevyužívá, ale zhruba 100 let stará socha byla hezká, nechali jsme ji proto i s podstavcem narovnat. Aby se nezřítila. Možná si toho někdo všiml a nabyl dojmu, že má vyšší cenu. A třeba si mysleli, že autorem je známý sochař Emil Schwantner. Ale nechápu, kdo může mít zájem o cizí náhrobní kámen," podotkla tamní místostarostka Eva Rennerová.