Letošní zima je zatím již třetí extrémně teplá v řadě a minimálně do Silvestra tomu nebude jinak. I noční teploty mají být podle meteorologů stále nad nulou. Meteorologové dokonce poukazují, že teplota vody v některých nádržích je na úrovni poloviny loňského června. „Na bruslení to skutečně není, na koupání už skoro ne," zavtipkoval Pavel Jůza z Českého hydrometeorologického ústavu.

Ale už bylo i hůř. O Vánocích extrémně teplé zimy na přelomu let 2006/2007 leželo v Krkonoších maximálně 10 centimetrů sněhu. Naopak v roce 1981 ho nebylo méně než 15 centimetrů ani v Hradci či Pardubicích.

Polární záře rozzářila nebe nad Sněžkou

Královéhradecko - Byla to nebeská podívaná. Snímky, pořízené z rozhledny na Hnědém vrchu v Krkonoších v neděli 20. prosince večer okolo 21. hodiny, zachytily polární záři nad Sněžkou. Většina východních Čech se v neděli utápěla v mlze, ovšem tam, kde byla obloha výjimečně jasná, připravilo geomagnetické pole nebývalou podívanou. Polární záře vzniká tehdy, kdy se na Slunci objeví erupce, sluneční vítr pak tímto způsobem reaguje v atmosféře při styku s magnetickým polem země. V našich zeměpisných šířkách je tento jev k vidění poměrně výjimečně, mnohem častěji se s polární září lidé setkávají například ve Skandinávii.