Fakultní nemocnice Hradec Králové nemá dostatek zdravotních sester. Problém odnášejí sestry, které v nemocnici pracují. Stěžují si hlavně na přesčasy, které jsou na hranici jejich možností. Za svou práci přitom nedostávají adekvátní odměnu.

Stejnou zkušenost má i zdravotní sestra z oddělení intenzivní péče Chirurgické kliniky, která nechtěla být jmenována, Deník její totožnost ale zná. „Sestry nepřicházejí, my děláme 416 hodin přesčasů za rok, což je podle kolektivní smlouvy náš možný limit,“ svěřila se.

Mluvčí hradecké fakultní nemocnice Jakub Sochor uvedl, že ke konci listopadu chybělo nemocnici zhruba třicet sester a také několik lékařů specialistů. Podle něj nejde o nijak závratné číslo, protože celkový počet zaměstnanců nemocnice je asi pět tisíc.

Zdravotní péče pro akutní pacienty podle Sochora ohrožena není. Mluvčí ale připustil, že chybějící zaměstnanci pro nemocnici problém představují. A negativní dopad má situace právě na stávající zdravotníky, kteří musí odvádět práci navíc.

Sestra, která se Deníku svěřila, pracuje šest let na jednotce intenzivní péče v třísměnném provozu. Slouží denní i noční dvanáctihodinové služby. Tím ale její práce nekončí. Když je potřeba, školí nové zdravotní sestry a vypomáhá i na druhé jednotce intenzivní péče.

Žádný volný čas

Nic jiného než práci zdravotní sestra už téměř nezná, na koníčky a osobní život jí kvůli náročné práci s mnoha přesčasy nezbývá příliš času. „Osobní život nemám žádný nebo je vykoupený tím, že po nočních nespím, abych alespoň něco stihla nebo mohla jet třeba někam na výlet,“ popsala svou situaci.

Vystudovala vysokou školu, konkrétně specializaci pro práci na jednotce intenzivní péče. Kromě toho absolvovala spoustu kurzů a neustále se dál vzdělává. Přes potíže, které jí její povolání působí, svou práci bere zodpovědně, podle svých slov nikdy nebyla ani na neschopence. Přesto není dostatečně ohodnocena a kvůli nedostatku sester často musí pracovat za dvě.

Nedostatečná odměna

Peníze osobní čas nenahradí, za odvedenou práci navíc by si ale zdravotní sestry z Chirurgické kliniky přály přiměřenou odměnu. Takové kompenzace se zatím nedočkaly. „Když přijde na odměny, všeho všudy dostanu tři tisíce korun. A bohužel nejenom já, ale i ostatní sestřičky z chirurgické kliniky dostanou tisíc pět set až tři tisíce korun,“ prozradila Deníku zdravotní sestra.

V minulosti sestrám vyšší odměna byla přislíbena. Zůstalo ale jen u slov, na výplatnici se slib nijak neprojevil. „V červnu nám pan ředitel sliboval nějakou výjimečnou částku na letní prázdniny, došlá částka ale opět nestála za řeč a žádná jiná odměna nepřišla,“ uvedla nespokojená sestra.

Celokrajský problém

Nedostatek personálu netrápí jen hradeckou fakultní nemocnici, situace je podobná v celém kraji. V krajských nemocnicích chybí šedesát až sedmdesát lékařů a obdobný počet sester. O personálních problémech ve zdravotnictví diskutovali i účastníci akce Setkání s hejtmanem, kterou 5. prosince pořádal Deník.

Nové lékaře kraj získává díky stipendiím pro mediky. „I prostřednictvím těchto opatření se snažíme kraj představit jako dobré místo pro život,“ uvedl na setkání hejtman Jiří Štěpán. Dodal, že kraj podobné pobídky chystá i pro zdravotní sestry.

Proti nedostatku zdravotníků se snaží bojovat i sama fakultní nemocnice. „Nemocnice neustále aktivně pracuje na náboru zaměstnanců a spolupracuje se vzdělávacími institucemi,“ uvedl Sochor.

Podle Sochora je problém s nedostatkem zdravotnického personálu v celé republice. Hradecká fakultní nemocnice je na tom podle něj v porovnání s jinými zdravotnickými zařízeními personálně lépe.

Situace v kraji
V jičínské nemocnici chybí do optimálního počtu třináct zdravotnických pracovníků a pracovnic. Především se jedná o sestry na chirurgii, interně, fyzioterapii a porodní asistentky. ZH KHK a.s. se snaží situaci řešit jednak užší spoluprací s místními zdravotnickými školami a aktivním náborem pracovníků ze zahraničí, například z Polska. Jednotlivé nemocnice nabízí také jednorázový náborový příspěvek. Oblastní nemocnice Jičín nabízí stabilizační příspěvek ve výši čtyřicet tisíc korun pro všeobecné sestry, při nástupu do konce letošního roku na oddělení INT Jičín.

Rychnovská nemocnice se potýká především s nedostatkem sanitářů. Aktuálně rychnovské nemocnici schází šest zaměstnanců nižšího zdravotnického personálu. Zdravotních sester pak v podhůří Orlických hor chybí v současné době 14.