Nový ředitel hradecké fakultní nemocnice Vladimír Palička se chce zaměřit například na přípravu výstavby druhého chirurgického pavilonu za více než dvě miliardy korun, vyřešit plánuje také nedostatek parkovacích míst v areálu zdravotnického zařízení i v jeho okolí.

Palička v čele nemocnice tento týden nahradil kvůli konfliktu zájmu odvolaného Romana Prymulu.

„Já nechci ani v nejmenším podcenit ekonomiku ani nic jiného, ale hlavním úkolem nemocnice je péče o pacienty a špičková medicína. To je to, kam se chci posouvat s touto nemocnicí," uvedl sedmdesátiletý Palička.

Podle něj je fakultní nemocnice v relativně dobrém stavu, v plánu je například stavba pavilonu chirurgických oborů. „Tam by se přemístily vybrané obory, jako je například neurochirurgie," dodal Palička. Stavební úpravy vyžaduje také například pavilon infekční kliniky.

Stavba kliniky čínské medicíny bude pokračovat

V hradecké nemocnici se také plánuje stavba kliniky tradiční čínské medicíny, kterou prosazoval odvolaný Prymula.

„Určitě navážu na dohody, které byly ohledně této věci uzavřené. Počítáme s tím, že se pavilon stavět bude, netajím se s tím, že budu chtít posouzení projektu zvenku," řekl Palička. Podle něj by 
na přípravě výstavby kliniky měl pracovat i Roman Prymula.

„Vláda ustavila nadační fond pro vznik této kliniky 
a předpokládáme, že Roman Prymula by v tom fondu sehrával velmi významnou roli, že by byl hlavním řídícím pracovníkem této instituce," vysvětlil Palička.

Nový ředitel za jeden 
z hlavních problémů nemocnice ve výběrovém řízení označil nedostatek míst k parkování, který kritizují pacienti i zaměstnanci.
„Je to věc, která vyžaduje akutní řešení, protože je neúnosná. Musíme vytvořit podmínky pro parkování, jak a kde bude předmětem jednání především s hradeckou radnicí," uvedl Palička.

Královéhradecká nemocnice, která zaměstnává na čtyři tisíce lidí a je jedním 
z největších zaměstnavatelů v hradeckém kraji, nemá zásadní problém s nedostatkem personálu jako některé jiné nemocnice.

„Mladí lékaři mají zájem 
k nám nastupovat. Budu také spolupracovat s Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Hradci Králové, aby ti nejlepší nastupovali 
k nám," řekl Palička.

V nemocnici nyní chybí zhruba dvě desítky zdravotních sester. „Je doba, kdy přicházejí absolventky, takže doufáme, že do konce roku to nějak doženeme," dodal nový ředitel.

(jap, čtk)