Zoologické zahrady plní celou řadu důležitých úkolů. Jedním z nich je množení kriticky ohrožených druhů zvířat. Královédvorská zahrada je ve světě známá třeba díky jedinečnému odchovu kriticky ohrožených druhů nosorožců. Ale nejsou to jediné úspěchy. V polovině prosince, pouhého půl roku po založení chovné smečky psů hyenových, přišla radostná událost. Na svět přišla sedmerčata tohoto mimořádně ohroženého druhu.

Zahrada jejich narození oznámila tradičně se zpožděním, které věnuje aklimatizaci mláďat. O štěňata se stará samice Fiona společně se dvěma samci, kteří do Dvora Králové přijeli z Francie.

„Rozmnožení a samotný odchov mláďat v zajetí bývají náročné, navíc samice do říje přicházejí zpravidla jen jednou za rok. Proto je pro nás sedm štěňat obrovským úspěchem, přestože odhadujeme, že ve vrhu jich původně bylo devět," říká zooložka Gabriela Linhart. V chovu psů hyenových dvorská zoo patří ke světové špičce. Do dospělosti se tu podařilo odchovat víc než 130 mláďat.

Zvířata přicházela na svět postupně během devíti hodin. Ošetřovatelé průběh porodu, který se odehrál ve speciálně připravené noře, sledovali prostřednictvím kamery. Mláďata matce poprvé odebrali po dvou týdnech, aby zajistili lékařský dohled. „Vyšetřili jsme je a především odčervili.

Přítomnost parazitů, zejména škrkavek, je totiž jedním z častých důvodů předčasného úmrtí mláďat, a to jak v zajetí, tak ve volné přírodě," vysvětlila Gabriela Linhart. Veřejnosti by se mláďata mohla představit poprvé během února.

Psi hyenoví patří mezi africké šelmy ohrožené vyhubením. Počet volně žijících jedinců je odhadován na pouhé tisícovky a v mnoha zemích už vyhynuli.

Největší hrozby spočívají v nákaze psinkou, kterou roznášejí toulaví domácí psi, v nelegálním lovu a ve zmenšování loveckých teritorií těchto šelem. Dvorská zoo je nejen odchovává, ale stará se i o jejich přežití v přírodě. V národním parku Mkomazi, který je jedním z mála míst jejich výskytu v Tanzanii, zoo podporuje záchrannou stanici, z níž jsou odchovaní psi vraceni zpátky do volné přírody.

Zoo odstartovala rok porodním boomem

Zřejmě na oslavu nového roku se zoologická zahrada ve Dvoře Králové dočkala hned několika nových mláďat. Jako první přišly na svět čtyři kozy kamerunské. Jen o pár hodin později je doplnilo mládě afrického primáta drila černolícího.

Chovu drilů černolících se v královédvorské zahradě daří. „Přímo na Štědrý den nám jako dárek nadělila samice Kebale zdravého samečka a hned po Novém roce k němu přibylo další mládě," pochvaluje si Michal Podhrázský, kurátor primátů. Na přelomu roku si tak dvorská zoo zopakovala loňský úspěch, kdy se tu v lednu narodila také dvě mláďata v průběhu osmi dnů.

„Naše skupina drilů je poněkud neobvyklá tím, že v ní chováme dva samce, dominantního a většího Chepa a menšího Ricarda. U obou z nich jsme zaznamenali páření samic, a proto nyní nemůžeme s určitostí říci, kdo je otcem," vysvětluje Michal Podhrázský. Dvorská zoo má díky dvěma novým mláďatům největší skupinu v evropských zahradách, která čítá 11 jedinců.

Úplně prvními přírůstky roku 2017, narozenými 1. ledna, se staly tři samičky a jeden sameček koz kamerunských. Tento druh rozmnožuje dvorská zoo pravidelně a jen v loňském roce se tu narodilo 19 mláďat. Kozy kamerunské jsou součástí dětské zoo, kde se návštěvníci mohou dostat přímo do jejich výběhu a nakrmit je.