Nová aplikace nálezce nasměruje na nejbližší záchrannou stanici, nabídne její telefonní číslo či možnost zaslat stanici fotografii zraněného zvířete.

„Aplikace je pro nás darem z nebes," řekla včera novinářům koordinátorka Národní sítě záchranných stanic ČSOP Zdeňka Nezmeškalová. Podle ní lidé, kteří nalezli zraněné zvíře často kontaktovali hasiče, útulky pro domácí zvířata či stanice od místa nálezu velmi vzdálené. Občas dokonce vozili zvířata do stanic zbytečně. „Někdy byl takový zásah i škodlivý," uvedla Zdeňka Nezmeškalová.

Aplikace Zvíře v nouzi fungovala už od léta, ale jen pro telefony s platformou iOS, Dosud si ji stáhly stovky lidí. Už pár dní po zahájení se jejím prostřednictvím podařilo zachránit dravce motáka.

Od pondělka je k dispozici i verze pro telefony se systémem Android. První verzi Českému svazu ochránců přírody zdarma nabídl vývojář Miroslav Poživil, verzi pro Android během tří měsíců vytvořili studenti Fakulty informatiky a managementu UHK David Bárta a Martin Hromádko. „Škola nám to umožnila v rámci semináře," řekl David Bárta.

Vývoj trval dva měsíce, další měsíc studenti dolaďovali, aby aplikace byla univerzální pro všechny telefony. „Ostatní školní projekty směřují spíše do šuplíku, tento je vidět v praxi a bude mít reálný dopad," konstatoval Martin Hromádko.

V Česku je 33 záchranných stanic pro zraněné volně žijící živočichy. Ročně se postarají o 20 tisíc zvířat, více než polovina z nich se vrátí do přírody.