Stinnou stránkou této operátory poskytované služby je to, že občas dochází k překrývání frekvencí s pozemním televizním vysíláním. Ani Hradec Králové a okolí není výjimkou. Český telekomunikační úřad i zde zaznamenával četné stížnosti. V současné době je situace lepší. Ovšem i přes léto se stížnosti objevují.

LTE jako dobrý sluha, ale zlý pán

Rozmazaný obraz na obrazovkách televizních obrazovkách nevypadá rozhodně přitažlivě. Koncem loňského roku se však s nekvalitním televizním signálem musely v Hradci a okolí potýkat některé domácnosti.

Důvod byl jednoduchý. Mobilní operátoři stále více rozšiřují pokrytí rychlého internetu, respektivě službu LTE. Přestože tento krok zákazníci vítají, umožní jim plynulé a svižné surfování nejen na mobilech, odvrácenou tváří toho pokroku je frekvence, na které služba běží.

V některých případech se překrývá s frekvencí pozemního televizního vysílání. Lidé si pak lámou hlavy nad tím, že místo dokonalého rozlišení vidí pouze čtverečky a čáry. Konkrétně se jedná o frekvenci 800 MHz kanál 59-60.

K problému dochází zpravidla do vzdálenosti půl kilometru od vysílače rychlého internetu. Kuriozitou je i to, že k rušení televizního vysílání může dojít i pouhým položením „chytrého" mobilu v blízkosti televize.

SITUACE SE ZLEPŠILA

Nejvíce se s těmito problémy potýkali Hradečáci na sklonku minulého roku. Mobilní operátoři totiž rozšiřovali množství LTE vysílačů. Pro představu v milém roce bylo na území České republiky přibližně šest tisíc stožárů rychlého internetu. V nejbližších letech počítají operátoři s jejich rozšířením až k číslu 15 tisíc.

„Největší nárůst na počtu rušení na Hradecku a Pardubicku byl na konci roku 2015, kdy mobilní operátoři, zejména před Vánoci, spouštěli na svých základnových stanicích právě nové sítě LTE," uvedl Martin Skácel z Českého telekomunikačního úřadu.

Podle jeho slov se však situace stabilizovala a již nedochází k většímu nárůstu počtu vysílačů rychlého internetu v hustěji osídlených oblastech.

POMŮŽE ČTÚ

Pokud ovšem k rušení televizního signálu dojde, nezoufejte. V první řadě je třeba opravdu ověřit, jestli chyba není jinde. Podle statistik byla polovina podobných poruch způsobena jiným faktorem než vysílači LTE.

Český telekomunikační úřad eviduje všechny stížnosti a spolu s operátory se snaží o jejich vyřešení.

„Vodafone nezaznamenal žádný rozdíl v počtu stížností při spouštění LTE v Hradci a jeho okolí proti průměru ve zbytku republiky, a to po celou dobu, kdy se LTE800 budovalo, i přestože máme pokryto 99.6 % celého okresu Hradec Králové. Obyvatelé se v případě stížností mohou obracet na ČTÚ, který celou záležitost koordinuje. Nejčastějším řešením je instalace filtru těsně za televizní anténu. Ten odstraní případný LTE signál a dovolí přijímači nerušeně dekódovat televizní vysílání," uvedla mluvčí společnosti Veronika Exnerová.

To, že v současné chvíli výrazně ubývá stížností, potvrzuje i další z mobilních operátorů. „Od začátku července se k nám přes ČTÚ dostaly v souvislosti s rušením 800MHz LTE čtyři stížnosti v okrese Hradec Králové. Měsíčně jde v průměru o jednotky kusů," doplnila mluvčí společnosti T-Mobile Patricie Šedivá.