Když loni v září vtrhli kriminalisté do sídla hejtmanství v Hradci Králové kvůli podezření na nekalé praktiky kolem miliardové investice do modernizace nemocnice v Náchodě, zdálo se, že se projekt dostal do fáze „klinické smrti“. Tu ještě prohloubilo prosincové zrušení tendru na její přestavbu. Po sedmi měsících se však renovace nemocnice z kómatu probrala. Rada Královéhradeckého kraje totiž dnes posvětila vyhlášení veřejné zakázky. „S ohledem na minulost projektu si v případě nově vyhlášeného tendru chceme počínat naprosto transparentně,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán.

Dnes dali krajští radní zelenou miliardovému projektu modernizace náchodské nemocnice.

„Pracovní skupina odboru investic pracovala více než sedm měsíců na kompletní revizi projektové dokumentace i zadávacích podmínek. Celé zadání veřejné zakázky bude oproti minulému tendru uveřejněno na krajském profilu zadavatele. Dokumentace se nebude předávat fyzicky, jako tomu bylo v minulosti,“ řekl krajský radní pro investice Václav Řehoř.

Zásah policie

Předchozí tendr na modernizaci byl loni v prosinci zrušen. Hlavním argumentem byly obavy z narušení transparentnosti celé zakázky po loňském zářijovém zásahu Národní centrály proti organizovanému zločinu a z probíhajícího trestního řízení.

„Odsouhlasení vyhlášení veřejné zakázky na velkou modernizaci celého areálu náchodské nemocnice je dobrou zprávou především pro zaměstnance a všechny obyvatele ze spádové oblasti,“ řekl náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Aleš Cabicar s tím, že do dnešního dne se hejtmanství snažilo pořídit alespoň některé přístroje, které budou k využití i v modernizovaném areálu.

„Například jsme poskytli nemocnici dotaci na pořízení magnetické rezonance, kterou bude možné po rekonstrukci přesunout na nové pracoviště,“dodal Aleš Cabicar.