Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tady chce v roce 2018 zahájit například devítikilometrový obchvat Svitav, severovýchodní obchvat Pardubic, obchvat Sezemic na Pardubicku, druhou část obchvatu Chrudimi a rovněž i první dva úseky dálnice D35 Opatovice nad Labem - Časy a Časy - Ostrov u Vysokého Mýta.

Pokračovat bude i další etapa přestavby křižovatky U Trojice v Pardubicích, která je známa spíše jako křižovatka u Parama. Na ni pak naváže i přestavba komplikovaného křížení u pardubického nádraží.

„U všech staveb až na výjimky máme územní rozhodnutí a skoro u všech zahajujeme nebo dokončujeme výkupy. V Chrudimi na obchvatu Slatiňan dokončujeme výkupy, Svitavy dokončujeme výkupy, severovýchodní obchvat Pardubic zahajujeme výkupy," uvedl ředitel pardubické správy ŘSD Bohumil Vebr.

Podle něj způsobilo kumulaci staveb přerušení jejich přípravy od roku 2010. Původně se měly některé z nich zahajovat v letech 2015 a 2016.

Klíčovou křižovatku U Trojice ŘSD přestavuje již od roku 2012, v roce 2018 by se měla začít stavět mimoúrovňová křižovatka Palackého nad nádražím.

Poslanec a místopředseda hospodářského výboru Martin Kolovratník se osobně zaručil, že na všechny připravované stavby se najdou peníze.

„Osobně si nedovedu představit, co by se mělo stát, aby se některá zastavila a čekala na peníze," uvedl Kolovratník. Podle něj je také nutné využít možností dotací z Operačního programu Doprava II.

Všechny stavby mají posudek vlivu na životní prostředí EIA podle dnes již neplatného zákona. U všech proto dělá ŘSD nové posouzení, které by se mělo stihnout v příštím roce.

Kvůli tomu se ostatně musela odsunout na příští rok plánovaná výstavba D11 od Hradce na Jaroměř. Druhý úsek ze Smiřic do Jaroměře novou EIA má, první úsek nikoliv. Přesto je stále šance, že bagry vyjedou na trasu ještě v roce 2017. V hradeckém kraji jiných staveb na státovkách a dálnicích na příští rok moc plánováno není.

Většina staveb, jako potřebný obchvat Náchoda včetně nové přeložky výpadovky na Nové Město nad Metují nebo obchvat Nové Paky stále zůstávají jen na papíře.