„Když jsme v ochranných pláštích, tak se nemůžeme napít, najíst ani si dojít na WC,“ popisuje. Nejhorší to v oblecích podle Nicol bylo během horkých letních dnů. Jeden ze silných momentů, který ji utvrdil v tom, že dělá správnou věc, byl, když jí a kolegům přivezla malá holčička obrázek s nápisem "Spolu to zvládneme, děkujeme!". Obrázek si s kolegy nalepili na dveře od odběrové buňky a každý den jim zlepšuje příchod do práce.

Podobně si podle studentky 1. ročníku Univerzity Hradec Králové (UHK) Kristýny Ludvíkové zlepšují den i administrativní pracovníci v odběrovém centru: „Odměnou za naši práci jsou klienti, kteří nám poděkují, popřejí krásný den, a také rozhodně děti, které nám přivezou nějaký obrázek.“

Kristýna v nemocnici pomáhá každý víkend již od září. Do toho také jako všichni dobrovolníci z řad studentů musí stíhat i distanční výuku. „Studium se snažím zvládat, ale není to ideální, zvlášť pro studentku 1. ročníku,“ přiznává.

Pivo. Ilustrační foto
Obchodníci a hospodští se na otevření těší. Sportovci jsou v rozpacích

O tom, jak je práce v odběrových stanech náročná, ví svoje i Martin Drhlík. Martin je studentem posledního ročníku oboru Sociální práce na UHK a pomáhá stejně jako Kristýna s administrativou odběrového centra. K práci se snaží přistupovat profesionálně a s chladnou hlavou, přesto ho několikrát zamrzelo, že ne všichni pacienti se chovají slušně. Nejvíce mu vadí, když jsou klienti drzí na jeho kolegyně. V práci se dokonce setkal i s výhružkami.

„Jeden pán nám tu telefonicky dva dny po sobě vyhrožoval fyzickou likvidací. Když vidím kolem sebe, jak se lidé solidárně snaží jakkoliv společensky pomoci, tak nepřestávám kroutit hlavou nad tím, že má někdo vůbec zapotřebí takto "strašit",“ říká k výhružkám dobrovolník Martin. Práce v nemocnici je pro některé studenty psychicky velmi náročná. Martin si však myslí, že práci zvládá dobře:

„S kolegy se navzájem podporujeme a snažíme si udržet dobrou náladu, což je v konečném důsledku pozitivní jak pro nás pracovníky, tak pro pacienty.“

Třída Edvarda Beneše v Hradci Králové, Benešovka, Sídliště
Dohodnuto. Radnice získá i poslední souhlas k revitalizaci Benešovy třídy

Všichni tři zmínění studenti se shodují, že na pracovišti panuje velmi přátelská atmosféra. Nicole, Kristýna i Martin chodí pomáhat rádi především díky kolektivu, který v nemocnici pracuje. „Všichni tu jsou velmi ochotní a usměvaví,“ potvrzuje Kristýna Ludvíková. Lidem, kteří bojkotují opatření, by trojice studentů chtěla vzkázat, že situace je vážná a není radno ji podceňovat. „Lidé, kteří nedodržují elementární ochranná opatření, hází klacky pod nohy lidem v první linii a ohrožují své blízké, což se jim může časem vymstít,“ zakončuje Martin Drhlík.

Autor: Christine Havranová