Rychnovskou porodnici ohrožuje nedostatek lékařů, v nejhorším scénáři jí hrozí i uzavření. Primář porodnického oddělení Ján Šándor je však optimista. Podle něj se situaci podaří vyřešit. Nemocnice už jedná s lékaři, kteří by mohli nastoupit.

„Kvalitní péče v porodnici je stále zaručená, a to i díky ochotě lékařů, kteří jinak mají vlastní ambulance. Pomáhá nám například také lékařka, která je na rodičovské. Je to složitější situace, řešíme hlídání jejího dítěte, ale za porodnici ji záleží, takže nám pomáhá. Věřím, že se situace stabilizuje. Nastoupit by mohl jeden lékař a v jednání je i další,“ uvedl primář s tím, že pokud by se situaci nedařilo řešit, nikdy by nedopustil snížení kvality péče. „Partyzánštinu opravdu dělat nebudeme,“ poznamenal. Ačkoli nástup lékaře vypadá nadějně, situace je složitá – nejde totiž jen o porodnici, ale například i o personální situaci na neonatologickém oddělení, které je také velmi důležité.

Ilustrační foto
Rychnovská porodnice v ohrožení, chybí lékaři

Pro zaměstnance rychnovské nemocnice je nedostatek jejich kolegů náročný. Pracují přesčas, v nemocnici vypomáhají lékaři z ambulancí. „Nejsem člověk, který odchází, když se něco nedaří. Komentovat proč tomu tak je, nechci,“ podotkl Šándor, který od začátku února zůstal na oddělení jako jediný atestovaný lékař a dodal, že mu jde hlavně o péči a o pacienty.

Hodnotit fungování královéhradeckého zdravotnického holdingu, ani náchodské nemocnice, pod kterou ta rychnovská spadá, nechce. Přesto se nedávno nechal slyšet, že není spokojen s tím, jak alarmující nedostatek personálu vedení nemocnice řešilo. Uvedl, že pomoc vedení byla minimální. Zdravotnický holding nařčení odmítá – již několik měsíců prý intenzivně hledá nové odborníky, ale bohužel se to stále nedaří. „Používáme tradiční i netradiční personální nástroje, jak nové potenciální zaměstnance oslovit. Volní atestovaní lékaři s praxí na trhu práce ale bohužel nejsou,“ uvedla předsedkyně představenstva náchodské nemocnice Ivana Urešová.

Ačkoli primář rychnovské porodnice věří, že se situace vyřeší, vedení nemocnice a zdravotnický holding připravují krizové scénáře.

Nemocnice Náchod
Zvyšování platů napětí nezmírní, vzkazují náchodští lékaři

V případě uzavření porodnice by rodičky mohly rodit v jiných nemocnicích poblíž – tedy v Hradci nebo třeba Náchodě. A pomoc holding shání i u lékařů z těchto nemocnic. „V pondělí se uskutečnilo jednání mezi holdingem a vedením hradecké fakultní nemocnice. Holding uvedl, že se bude maximálně snažit, aby se krize zažehnala. Diskutovala se také krizová řešení, a to jak pro případ uzavření nemocnice, tak případná výpomoc lékařů z fakultní nemocnice, kteří by byli ochotni odpracovat v Rychnově určité služby. Jednání budou pokračovat,“ popsal mluvčí největší nemocnice v kraji Jakub Sochor.

Náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Aleš Cabicar uvedl, že kraj udělám pro zachování rychnovské porodnice maximum. „V současné době zkoušíme vyjednat spolupráci s fakultní nemocnicí a okolními porodnicemi v Náchodě a Ústí nad Orlicí. Jednáme jak o možné personální pomoci, tak v případě nutnosti i o pomoci v péči o rodičky. Vzhledem k tomu, že rychnovská nemocnice je pro region klíčová a i vzhledem k rozvoji tamní průmyslové zóny a předpokládanému postupnému nárůstu obyvatel, uděláme vše pro to, abychom porodnici udrželi,“ řekl.

Ilustrační foto.
Na nemocnice dolehla krize. Holding se má otřást v základech