Na sníh bohatá zima po letech strádání dovolila i provozovatelům malých vleků, aby lákali lyžaře na své svahy. O provoz malých sjezdovek se na vesnicích starají především dobrovolníci z řad sportovních organizací, které těží také ze spolupráce s obcemi. Vleky zahajují provoz v odpoledních hodinách, především ale o víkendu. A ač na malých svazích lidé nenajdou servis jako v krkonošských střediscích, stále si sem nacházejí cestu.

Vlekaři na vsi: Jezdit budeme, dokud bude sníh a zájem

Už tři týdny funguje lyžařský vlek v Mostku. Provozují ho bez nároku na honorář nadšenci z místní tělocvičné jednoty. „Po pěti letech máme pořádnou zimu. Tři roky jsme nejezdili vůbec, ani předchozí dva nestály za moc," říká místopředseda TJ Mostek Petr Bíba.

Vlek v Mostku se rozjíždí jen o víkendech. Profil 340 metrů dlouhé sjezdovky je vhodný pro začátečníky. „Vlek je certifikovaný a pravidelně prochází revizemi," říká Bíba. Lidé mají k dispozici vytápěnou místnost s toaletami, dobrovolníci tu prodávají i drobné občerstvení.

„Zájem veřejnosti nás letos těší. Jezdit budeme, dokud bude sníh a zájem. Vlek rozjedeme i v pátek 3. února, kdy jsou pololetní prázdniny," dodává Bíba.

V Batňovicích na Úpicku provozují lyžařský vlek Verpán členové místní TJ Sokol. Do provozu byl uveden už v roce 1971, v posledních letech se tu však jezdilo málokdy.

Dobrovolníci ho spouští v pondělí, ve středu a v pátek odpoledne a o víkendech. Za celodenní lístek lidé zaplatí 140 korun a díky osvětlení si mohou užít i večerní lyžování. „Pokud je čas, vlek rozjedeme třeba i pro desetičlennou skupinku," láká zájemce Jiří Melichar.

Celodenní jízdné se na malých vlecích pohybuje obvykle v rozmezí 100 až 200 korun.

Obdobných vleků je ale pod Krkonošemi víc a díky letošní zimě štědré na sníh si lyžaři mohou vybírat.