Po krk v ledu. Studentské pečetě mají dláždit cestu do Guinnessovy knihy rekordů
/ROZHOVOR/ Dostat se do Guinnessovy knihy rekordů se v sobotu pokusí osmapadesátiletý otužilec z Hronova Petr Kocián. Příležitost mu poskytne Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov, které tento týden pořádá na své zahradě akci "Rekordy v karanténě", která je připomínkou o rok odsunutého jubilejního 30. festivalu Pelhřimov - město rekordů. Otužilecký rekordman chce překonat světový rekord v uzavřeném proskleném boxu, kde musí vydržet alespoň 129 minut.
Do světa mrazivých rekordů se Petr Kocián poprvé „ponořil“ před 15 lety, kdy 45 minut plaval ve dvoustupňové Metuji. „Tenhle rekord už ale překonal o 17 minut Ríša Blatný, to už bych znovu dělat nechtěl,“ usmívá se.
Vaše rekordy z minulých let patří do kategorie výrazně mrazivějšího prostředí, než je dvoustupňová voda…
Třikrát jsem absolvoval zamrazení vleže v mrazáku. Poprvé v Pelhřimově jsem byl v ledu zasypán 47 minut, pak jsem pokračoval v Novém Městě nad Metují, kde jsem svůj výkon vylepšil a do třetice zlepšení bylo před osmi lety v Hronově. Mezi tím jsem si ještě střihnul pobyt v kryokomoře v Hradci Králové, kde jsem vydržel v průměrné teplotě minus 125 stupňů Celsia 13 minut a 12 vteřin. Držel jsem rekord dva roky, pak jsem byl o minutu překonán. Tam by se to ještě dalo překonat, ale bylo to hodně bolestivé, mráz mi nechal na pokožce popáleniny a už to nebudu opakovat.
Takže nová výzva pro vylepšení rekordu se týká opět zasypání ledem?
Ano. Přemýšlel jsem, jak to vylepšit, a inspiroval mě otužilecký kamarád z Rakouska, který vloni vestoje vydržel zasypán kostkovým ledem po krk dvě hodiny osm minut a patnáct vteřin. Trochu jsme se hecovali a rozhodl jsem se, že se ho pokusím překonat. Budu mít stejné podmínky jako měl on, aby se to dalo počítalo jako Guinnessův rekord. Chtěl bych vydržet dvě a čtvrt hodiny. Myslím si, že to bude naposled, co se do něčeho takového pustím.
Při předchozích pokusech v ledu jste ležel v pultovém mrazáku. Ten ale teď stačit nebude – jak jste vymysleli prosklený box?
Nakonec prezident Agentury Dobrý den Miroslav Marek zajistil sprchový kout, do kterého si vlezu, a budou mě zasypávat ledem. Máme objednaných 700 kilogramů kostkového ledu namraženého na -5 stupňů, který bude dnes na 13. hodinu dovezen do Pelhřimova a může se začít. Jakmile budu zasypán, tak se spustí stopky a začíná pokus.
Jak jste se na dnešní den připravoval?
Na to se nedá připravit. Nemůžu si nechat vozit každý týden 700 kilogramů ledu, abych mohl trénovat. Trénuji v podstatě hlavně otužováním, se kterým jsem začal v roce 1976. Otužilce nic jen tak neodradí, i v době pandemie jsem chodil plavat.
Posuňme se od přípravy k ostrému startu. Jste zasypán po ramena ledem, porota zmáčkne stopky a pokus začíná. Co se odehrává ve vaší hlavě a co se děje s tělem?
Věřím, že to stání bude pohodlnější než ležení v mrazáku. Vzpomínám si, když jsem jako dítě stál hodinu a půl na hranicích v Bělovsi v pionýrské košili u pomníku Rudoarmějců, to taky byla tenkrát pěkná kosa. Nemohli jsme mít ani bundu - na rozdíl od milicionářů a vojáků, po jejichž boku jsme stáli.
Vraťme se zase k blížícímu se pokusu…
Budu tam mít v blízkosti pár přátel z oddílu, přítelkyni, tak si budeme povídat, vtipkovat… V hlavě se mi budou promítat vzpomínky na dosavadní život - uvidíme, těžko předjímat, jak se to vyvrbí. Po prvních 40 minutách, možná hodině, se začne ozývat tělo - objeví se první třes. Ten se pak po nějaké čtvrt hodině uklidní a tělo přejde do druhé fáze, kdy se s tím stavem začne vyrovnávat.
Pomáhá vám v tom před výkonem třeba nějak i strava?
Mám vyzkoušeno z plavání, že tělo potřebuje mít zásobu glukózy - tu si dopřávám v podobě hroznového cukru. Toho musím dva tři dny před pokusem dostat do těla - třeba v čaji - alespoň půl kilogramu, abych si vytvořil energetickou zásobu, ze které může tělo čerpat. No a přímo v den závodu sním v deset hodin dopoledne najednou tři Studentské pečeti. To mi hrozně pomáhá, z toho si pak tělo dlouho odebírá zásobu energie potřebnou pro udržení termoregulace.
Co bude při pokusu o úspěšný zápis do „Guinnessovky“ nejdůležitější?
Člověk musí chytit takovou druhou mízu. Nesmím na to myslet. Dopředu nejde říct, jaký to bude mít průběh. To je jako při plavání - každý závod je jiný, záleží, jak to sedne. Doufám, že to sedne dobře. Nechci jít za hranici, vždycky chci odejít po svých, chci vylepšit rekord, ne skončit na „áru“- takhle daleko rozhodně zajít nechci.
Jiří Řezník