Český česnek je žádaným sortimentem, zákazníci mu jednoznačně dávají přednost před čínským a španělským dovozem. Česnek musí mít pořádné grády, aby vehnal slzy do očí. Jedno je jasné. Že právě tuzemský produkt má mnohem výraznější chuť než jeho zahraniční odrůdy. Někteří odborníci na gastronomii ten český prý označují za nejlepší na světě.

Málokdo ví, že slavnou dvojici pěstitelů máme v regionu doslova za humny. Už dvacet let pěstují Alena Mihulková a Jan Hradecký českou odrůdu česneku v Podkrkonoší. Konkrétně v Bělé u Libštátu.

„Nechtěli jsme nechat pozemky po předcích ladem, a tak jsme se rozhodli rozšiřovat postupně pěstební plochy pro česnek až na 2 hektary ročně," vysvětlila Alena Mihulková radním kraje, kteří do hospodářství zavítali. Vždyť pěstitelé jsou držiteli mnoha ocenění. Mezi jinými se mohou pochlubit titulem Regionální potravina Libereckého kraje, Výrobek roku 2012 – Libereckého kraje, Krkonoše – originální produkt. Současně získali druhé místo v letošní soutěži Živnostník roku 2014 Libereckého kraje.

„Česnek potřebuje dýchat," vysvětlovala návštěvníkům pěstitelka. Její kolega předvedl, jak fungují netradičně vyhlížející zemědělské stroje, konstruované pro potřeby zpracování česneku.

„Není to pouze o okopávání plodin, ale také o tvorbě propagačních materiálů, psaní žádostí o dotace, nebo také o aktivní spolupráci s ostatními pěstiteli česneku. Například s Vysokou školou chemicko-technologickou mapujeme specifika českého česneku tak, aby se podařilo definovat kvality plodu vypěstovaného v naší půdě. Chceme tím zaručit standard pro zákazníky, kteří vyhledávají české produkty na našem trhu," přibližuje farmaření v Bělé u Libštátu Jan Hradecký.

„Česnek je citlivá rostlinka, která nemá ráda stres. A potřebuje dýchat, " popsala farmářka při názorné ukázce odstraňování stonku na stroji dovezeném z Francie.
Oba pěstitelé hovořili také o podvodnících, kteří pod hlavičkou „pravý český česnek" prodávají méně kvalitní česnek zahraniční a dělají tím starosti nejednomu poctivému českému pěstiteli.

Každý, kdo jede kolem hospodářství v Bělé u Libštátu, určitě nepřehlédne výrazná loga lemující zahradu těchto pěstitelů: Výrobek roku 2012 Liberecký kraj, Originální produkt Krkonoše nebo Český (garantovaný) výrobek, Český česnek.

„Tyto reklamní poutače jsme nechali vyrobit s přispěním dotace Libereckého kraje," připomněla hospodářka Alena Mihulková.

„Jde o dotační program, kterým se Liberecký kraj snaží finančně podpořit regionální producenty a řemeslníky," zdůraznila radní kraje Ivana Hujerová. „To, že je propagace téměř stejně důležitá jako vlastní pěstění, si uvědomuje Alena Mihulková velmi dobře. Ještě než si oblékla holínky a pracovní kalhoty, studovala v Praze marketing a propagaci. Ve chvílích volna, když zrovna neošetřuje pikantní plodinu, stará se o dvě malé dcerky a podílí se na správě obce – je totiž členkou zastupitelstva Bělé," přiblížil protagonistku mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer.