V soutěži vyhlášené Českou komorou architektů se o ocenění ucházelo celkem 170 realizací dokončených během posledních pěti let. Do finále nakonec postoupilo 30 prací a výsledky byly na začátku týdne vyhlášeny v pražském Foru Karlín, kde hlavní cenu získal návrh rekonstrukce paláce hradu Helfštýna. Realizace rozhledny a turistického centra v Novém Hrádku, která vznikla rekonverzí tubusu a transformovny nevyužívané větrné elektrárny, získala Cenu Ministerstva pro místní rozvoj ČR za prosazování kvalitní výstavby prostřednictvím architektonických soutěží.

Slavnostního galavečera a přebírání ceny se zúčastnil ve Foru Karlín i starosta Nového Hrádku Zdeněk Drašnar. Ten byl v podstatě jedním z prvních smělých zástupců samosprávy na startu nového trendu, kdy i veřejní zadavatelé menších měst začínají zadávat zakázky formou architektonické soutěže. V roce 2014, kdy se hledal projekt na podobu rozhledny, byl však tento krok mezi samosprávami v podstatě první vlašťovkou.

PSALI JSME JIŽ:

Rozhledna na vrchu Šibeník u Nového Hrádku nabízí nádherné podzimní výhledy do téměř celých východních Čech.
TIP NA VÝLET: Zdolejte 183 točitých schodů a rozhlédněte se do východních Čech

„Jako starostu mě každý před tím varoval, ať to nedělám. Celá ta cesta trvala dlouhých deset let a potvrdilo se při ní, že nic není jisté, ale všechno je možné,“ okomentoval cenu starosta městyse, který pobavil publikum ujištěním o architektonických kvalitách oceněné stavby. „Spousta lidí se nás ptá, proč se ta rozhledna kýve a jestli nespadne. Tak jim na vysvětlenou odpovídám slovy mé babičky, která říkala, že krávě se ocas taky hýbe a přesto neupadne,“ rozesmál Zdeněk Drašnar v přímém přenosu hlediště i moderátory slavnostního večera.

Podle hodnotících architektů je návrh založen na maximálním využití již odvedené práce a optimálním dokomponování nefunkčního torza.

„Oceněná rozhledna je tak ukázkovým příkladem, že užití architektonické soutěže může mít pozitivní vliv na ekonomickou stránku záměru. Dílo dosahuje výsledného efektu jednoduchými prostředky,“ odůvodnili mimo jiné své rozhodnutí porotci a upozornili také na posilování přeshraničních vazeb tohoto projektu. Rozhledna na Šibeníku v podhůří Orlických hor je totiž součástí turistické trasy česko-polské hřebenovky a mimo jiné slouží ke zvýšení místní turistické atraktivity.

Rozhledna na Šibeníku u Nového Hrádku zapsána v České knize rekordů jako první rozhledna vybudovaná z přestavěné větrné elektrárny.
FOTO: Rozhlédněte se! Rozhledna na Šibeníku je zapsaná v České knize rekordů

Hledání ideálních stavebních řešení prostřednictvím architektonických soutěží cílevědomě podporuje na svém území také Královéhradecký kraj.

Neodzkoušený prototyp větrné farmy z roku 1995 nikdy nebyl spuštěn z hlukových důvodů. O zprovoznění ještě do roku 2013 usiloval ČEZ, kdy poslední z tubusů s transformovnou odkoupila obec s myšlenkou na rozhlednu. V architektonické soutěži uspěl návrh architekta Pavla Suchého (ABM architekti) a spoluautora Pavla Ježka (Projection). Požadavek na minimální náklady v následné architektonické soutěži snad přispěl k vítězství návrhu založeného na maximálním využití již odvedené práce.

„Architektonické soutěže považujeme za velice vhodný způsob, jak prostřednictvím tvůrčího dialogu zapojovat špičkové autory, realizovat zajímavé stavby a skloubit kvalitní architekturu s jejím živým funkčním využitím. Toto ocenění potvrzuje, že architektonické soutěže nejsou v našem kraji úplnou novinkou a že touto cestou bychom se měli ve vhodných případech ubírat i do budoucna,“ uvedla Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje.

Prosadit se v množství projektů z celé republiky považuje Zdeněk Drašnar za veliký úspěch. Toto ocenění však není jediné, které rozhledna za necelý rok své existence získala a v podzimních dnech sklízí plody. V soutěži Stavba roku 2021 získal rozhledna Cenu partnera Skupiny ČEZ a v celostátní soutěži Komunální projekt roku 2021 získala rozhledna ocenění ministerstva pro místní rozvoj. Další ocenění by si mohla rozhledna připsat už příští týden v pondělí při vyhlášení výsledků soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje, kde bude mít 15 konkurenčních projektů.

Rozhledna na Novém Hrádku
Rozhledna na Novém Hrádku, která vznikla z větrné elektrárny, je v knize rekordů

Rozhledna byla otevřena 22. prosince loňského roku.

„Ten prvotní zájem návštěvníků v době vánočních svátků byl enormní,“ vzpomíná starosta na davy lidí na konci loňského a začátku letošního roku. Zájem o rozhlednu byl velký ale i v ostatních měsících. V létě zde byl instalován ščítač a za prázdniny vystoupalo schody kolem 20 tisíc návštěvníků. „Kromě výhledů do krajiny nabízíme návštěvníkům i galerii, kde je prodejní výstava obrazů. Rozhledna bezpochyby pomohla ke zviditelnění nejen Nového hrádku, ale celého regionu. Návštěvníci nekončí jen na rozhledně, ale pokračují pak na další okolní cíle,“ dodává starosta Drašnar.