Česká republika - Nechali to na poslední chvíli a  svými dotazy teď zasypali úředníky na ministerstvu i na radnicích.

Lidé, kteří mají karmu, by neměli zapomínat na větrání a kontroly. Ilustrační snímek. Zdroj: Deník/Karel Pech

Řeč je o 500 tisících majitelů kotlů na tuhá paliva, kterých se týká povinná revize jejich topeniště. Stihnout ji musejí do konce letošního roku a pak pravidelně v intervalu dvou let.

Zákon, který první revizi kotle nařizuje do konce letošního roku, platí už od roku 2012. Lidé se však  „vzbudili" až nyní. „Zvýšený zájem určitě registrujeme, právě proto, že se termín první povinné revize blíží," potvrzuje mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková. Rozbíhá se proto i velká informační kampaň, do níž se zapojí Svaz měst a obcí či různá oborová sdružení.

Nově požadovaná revize kotlů je obdobou STK u automobilů. „Pravidelnými revizemi chceme zajistit dobrý technický stav zdrojů vytápění a přispět tím ke snížení vlivu lokálních topenišť na ovzduší po celé ČR," popisuje ředitel odboru ochrany ovzduší MŽP Kurt Dědič. Už od roku 2014 se nesmějí prodávat nejstarší kotle 1. a 2. emisní třídy, od roku 2018 zmizí z prodejen i 3. emisní třída. MŽP dlouhodobě upozorňuje na fakt, že 90 procent rakovinotvorných látek v obcích jde do ovzduší právě kvůli špatnému palivu a neseřízeným kotlům v domácnostech.

Jak by měla nová pravidelná revize kotle vypadat? „Při kontrole zkoumá revizní technik kompletně celý kotel, jeho celistvost a těsnost, řídicí jednotku, regulátor a havarijní termostat, ale třeba i to, co a jak se v kotli spaluje," popisuje Roubíčková. Základní prohlídka podle ní zabere zhruba hodinu, její cena je individuální a není zákonem stanovená. Pohybuje se mezi 600 až 1500 Kč, záleží především na dojezdové vzdálenosti technika. Na konci revize vystaví technik doklad o kontrole, který se předkládá obecnímu úřadu, pokud ten o to požádá. Kdo nemá platnou revizi, riskuje pokutu 20 tisíc korun.

Špatný komín? Požár i méně z pojistky

Na začátku topné sezony by se majitelé domů měli soustředit i na komíny. Pokud v „neošetřeném" komínu dojde k požáru spalin, může teplota ohně dosáhnout i 1200 °C. V tu chvíli je požár celého domu jen otázkou chvíle. „Nejvíc požárů vznikne přímo v komíně, kde se vznítí nevyčištěné saze. Těch je až 90 procent z celkového počtu požárů komínů," popisuje mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Šetřit na kominíkovi se nevyplatí. Jde ale také o to vybrat skutečného profesionála, na což důrazně upozorňují jejich profesní sdružení. „Naše společenstvo už několik let bojuje proti kominíkům, kteří podnikají bez odborných znalostí. Bohužel je běžnou praxí, že domy obcházejí podvodníci, kteří za podezřele nízké ceny pouze vypisují zprávy o kontrole," varuje Petr Dušek ze Společenstva kominíků ČR. Na jejich stránkách lze najít seznam ověřených kominíků. Papír od „falešného kominíka" bez oprávnění totiž nebude relevantní  ani pro pojišťovnu, která by řešila případnou škodu. „Pokud by totiž revizi provedl někdo, kdo na tuto činnost nemá oprávnění, nemůže pojišťovna tento úkon považovat za platný, a je tedy oprávněna pojistné plnění snížit," potvrzuje mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Že se lidé o komíny a jejich údržbu moc nestarají, potvrzují i likvidátoři v terénu. „Se škodami, které vzniknou v souvislosti se zanedbáním péče o komín, se setkáváme několikrát do měsíce. Vzhledem k závažnosti zanedbání dochází i ke krácení pojistného plnění, a to až do výše 20 procent," říká Buriánková. Případné krácení je ale vždy individuální a s ohledem na okolnosti vzniku požáru či škody.   (jak)