Vedle seniorky z Německa, která se před dvěma lety ztratila v Krkonoších, je to i další turistka zmizelá před deseti lety na výletě v Broumovských stěnách, nebo muž z Hradce Králové, který loni bez vysvětlení odešel z domu a dodnes o něm nikdo nic neví.

U dlouhodobě pohřešovaných je naděje, že se naleznou živí a zdraví, malá, ale přesto existuje. „Ano, tento měsíc jsme v Praze po devíti letech našli ženu,“ potvrdil Deníku pátrač hradecké krajské policie Jiří Jelen.

Policie v kraji v současné době pátrá po 189 lidech. Některé hledá kvůli trestné činnosti, jiní jsou pohřešovaní. Také u prvních z nich někdy pátrání končí po dlouhé době a nečekaně. Muž z Jičínska se po devíti letech udal sám a vysvětlil to tím, že „už tak nemohl žít“.

Na druhé straně je ovšem už hodně dlouho v databázi osmapadesátiletý muž. „V pátrání je od roku 1997. V celé České republice jeho pobyt nelze zjistit,“ uvedl Jiří Jelen.

Ilustrační foto
Záhada století. Němka je už dva roky nezvěstná

Pátrací akce v Broumovských stěnách

Broumovsko - Uběhlo už více než 10 let od doby, kdy se v lokalitě Broumovských stěn ztratila tehdy 62letá Jana Spalová z Kladenska. Několik pátracích akcí mělo za úkol pročesat terén a najít ostatky ženy. To se ale policistům v náročném skalním terénu plném strží nikdy nepodařilo. Do největší pátrací akce, která se odehrála rok po zmizení ženy, bylo zapojeno sto padesát policistů ze všech okresních ředitelství policie Východočeského kraje, psovodi a policejní helikoptéra. Policisté měli k dispozici i dýmovnice, aby mohli případný nález viditelně označit. Neúspěšně.

Co se v roce 2007 stalo? Společně s manželem trávila Jana Spálová dovolenou v rekreačním středisku Zděřina u Police nad Metují. Podle policie byli 11. září 2007 manželé na procházce, ale cestou na ubytovnu se rozdělili. Jana Spalová se na ubytovnu již nevrátila a od té doby je nezvěstná.

Týdny strachu. I Jičínsko má své zmizelé

Jičín - Kriminalisté v současné době pátrají po třech mužích z Jičínska, jeden (55 let) je pohřešován od srpna roku 2016, dva (18 a 35 let)od letošního února. Zatím mnoho otazníků zůstává i nad nálezem mrtvého v jičínském parku.

Muže rodina postrádala od loňského září, pátrání se rozeběhlo všemi směry. V říjnu byla objevena jeho mrtvola. Není vyloučeno, že v Jičíně šlo o vraždu, ale mohlo jít i o nešťastnou událost. Kriminalisté na případu stále pracují.

Zoufalství, strach, ale také naděje vyburcovaly Evu Novákovou k tomu, aby oslovila média. Od neděle 3. září totiž její rodina pohřešovala Milana Novotného z Jičína. Čtyřiatřicetiletý muž odešel z domova večer, kolem jednadvacáté hodiny ještě komunikoval s matkou, že je doma vše v pořádku. Protože se jeho blízcí obávali o jeho život a zdraví, oznámili Milanovo zmizení na policii. Policisté po Milanovi pátrali od 6. září. Dvacátého října byla v podzemních rezervoárech s vodou v zámeckém parku nalezena mrtvola muže. Policie totožnost potvrdila až v listopadu, šlo o hledaného Milana.

„Na základě genetické expertizy jsme zjistili, že se jedná o čtyřiatřicetiletého muže z Jičína, po kterém bylo začátkem září vyhlášeno pátrání,“ uvedla tisková mluvčí policie Lenka Burýšková s tím, že policisté nadále pracují s několika vyšetřovacími verzemi.