Ne nadarmo se říká, že kdo umí, ten umí. Vítězství z loňska právem obhájil Lubor Moravec z hotelu Centrum v Harrachově (na snímku).

Porota hodnotila pokrmy ve složení Lída Pěničková, Karel Bartoníček, Vladimír Rezek, Radek Machytka, ředitelka semilského muzea Tereza Nemeth, a redaktorka Českého rozhlasu Šárka Škapíková. Letos vařilo 25 soutěžících, vzorky jsou vždy do doby hodnocení uchovány při konstantní teplotě a vlhkosti. Minimální množství doneseného kysela je jeden litr, aby se dostalo na všechny porotce.

Při hodnotících ochutnávkách nechyběla živá muzika v podání skupiny Střípky a kulturní vystoupení. To tentokrát obstaral černošský Jára band v podání Podkrkonošské a Pojizerské společnosti přátel Járy Cimrmana. V rámci akce byla občanským sdružením Cervus Semilensis udělena Cena za kulturní počin roku pro pořadatele Jazzu pod Kozákovem. Cenu přebíral osobně Jiří Vavřina.

I když letos porota pracovala v jiném složení než loni, vítězství opět právem mířilo do Harrachova. druhou příčku si vyvařila Eva Šírová, bronz získala Anna Křížová. Čtvrtý až pátý v pořadí byli Josef Králíček a kolektiv Penzionu na Planýrce Paseky.

(pjs, jm)