Ke spotřebitelům smí jen alkohol vyrobený před 1. lednem 2012. Často šlo téměř o detektivní pátrání, které zpočátku po zmírnění prohibice komplikoval i nedostatek informací, na nějž si mnozí stěžovali i na Orlickoústecku.

Jedna paní povídala

„Je to jako když jedna paní povídala, těch informací běhá moc. Něco říkají v rádiu, v televizi, něco píšou na internetu, měl by to někdo říct kloudně a jasně a dát to třeba na internet, a ať se pod to podepíše třeba ministr," stěžoval si na strohé informace Milan Borek, majitel Penzionu U Lípy v Kunvaldu, který opakovaně vyhrával hlasování o hospůdku roku. Majitel jinak s prohibicí problém neměl: „V naší vesnické hospůdce, pokud není nějaká akce, místní ani nemusejí mít tvrdý alkohol, dají si něco slabšího, pije se pivo, víno. Bez panáčka to všichni pár dní rozhodně vydrželi."
V letošní hospůdce roku, v Hostinci U Špičáků v Bystřeci, konec prohibice štamgasti oslavili rumem. „Jeden je tak rád, že jsme mu nalili, že možná ani neodejde," komentovala s humorem čtvrteční situaci majitelka hospůdky Monika Křivohlávková.

Otázky bez odpovědí

I ona si ale kladla některé otázky: „Nevím například, co dělat s alkoholem, který bychom neměli prodávat. U některých lahví navíc nevíme, kde najít datum výroby. A všechny papíry máme u účetní, nevím, jestli mám všechno okopírovat. S informovaností nejsem úplně spokojená."
V restauraci Sauna v České Třebové si štamgasti ve čtvrtek odpoledne připili Jelínkovou moravskou malinou.
Určení data výroby dělalo vrásky na čele i provozní jednoho českotřebovského baru. „U čeho jsme si stoprocentně jistí, že je vyrobeno před rokem 2012, to se vrátilo na bar, našli jsme to podle šarže nebo podle kolku. Ale máme tak osm lahví, u kterých nevíme, podle čeho určit datum výroby. Liší se na kolku a na lahvi, přitom je to všechno kvalitní značkový alkohol. Je to komplikované," shrnula své dojmy. Navíc se domnívá, že další prodleva nastane s dodávkou nového alkoholu.
Podobnou obavu má i Pavla Černá, která se synem provozuje restauraci Sauna v České Třebové. Ve čtvrtek odpoledne hostům mohla nabídnout rum a Jelínkovu moravskou malinu. U dodavatelů pátrala po starších zásobách marně. „Konec prohibice přišel tak akorát včas. Nechápu ale, proč by se měly vylít načnuté lahve, když byly v pořádku. Ten problém je podle mě jinde," uvedla hospodská.