Zaměstnance a zboží vozí lanovka z Pece pod Sněžkou (pokud jezdí), sám přespává přímo na Sněžce v podzemí České Poštovny. V letní sezoně vstane v šest, v osm otevře a až do večera čelí náporu turistů, kteří si dělají výlet na nejvyšší českou horu. O prázdninách jich bývá několik tisíc denně. Na Sněžce zůstávají až do devíti večer a pozorují západ Slunce. „Největší nápor je jednoznačně v červenci a srpnu. To bývá na Sněžce až 5 tisíc lidí denně,“ tvrdí Milan Blaha, majitel České Poštovny. Ta stojí na Sněžce od roku 2007, Blahovi patří osmým rokem.

Poštovnou podle něj projde v sezoně denně 500 až 1000 lidí. Z jídla jdou nejvíc na odbyt párky v rohlíku. „Těch se sní stovky kusů denně. Z pití lidé chtějí nejvíc neperlivou vodu a pivo,“ označuje Milan Blaha nejfrekventovanější sortiment.

Petr Mazal míří k rekordnímu výkonu závodu horských nosičů. Od lanovky v Peci pod Sněžkou vyšel přes Obří důl na Sněžku za 74 minut.
Slivovice a pusa. To byla náplast na galeje horských nosičů

Zásoby vozí lanovkou. Denně jich bývá až 200 kilo. Nejvíce rohlíků a párků. Nejsnadněji se přepravují pohlednice a suvenýry, které jsou lehké. Pití, pečivo, guláše ve velkých konzervách vyjíždějí lanovkou ve speciálních vozících. „Nejkomplikovanější je nosit zboží od horní stanice lanovky na Poštovnu. Taháme ho na krosně nebo v motorovém kolečku motúčku. To je velký pomocník,“ popisuje.

„V zimě si vozíme zásoby dopředu, v mrazících taškách, protože se stane, že lanovka někdy nejede několik dní. Vždycky jsme to ale přečkali,“ dodává.

Pokud lanovka nejezdí, znamená to komplikaci jak pro turisty, tak zaměstnance Poštovny. „Když nejezdí, tak to berou z Růžové hory pěšky. V létě to je hodina, v zimě 2-3 hodiny,“ líčí.

Hlavně v zimě může být takový sestup ze Sněžky mimořádně náročný a nebezpečný. Přesvědčil se o tom letos v lednu Blahův syn Dalibor, který na Poštovně působí jako provozní. Byť trasu zná jako své boty, za hustého sněžení a bílé tmy zabloudil. Z prekérní situace ho vysvobodila Horská služba Krkonoše.

Království sněhu. Česká Poštovna Anežka na Sněžce je zasypaná sněhem. Zaměstnancům trvalo několik hodin, než se vůbec prokopali ke vstupním dveřím. Postupně jim pomáhají dobrovolníci, stejně jako v pátek Tomáš Řezníček z Lázní Bohdaneč a Kateřina.
Z Poštovny na Sněžce je iglú, cestou dolů zabloudil i její provozní

"Turistům, kteří se vydají na Sněžku, doporučuji sledovat počasí a včas z ní utéct, pokud se blíží bouřka. Máme tady předpověď počasí. Systém signalizuje, když se blíží bouřka, aby to lidé věděli v předstihu," vysvětluje.

Největší problém vidí v hromadění odpadu. „Lidé jsou schopní vynést na Sněžku pivní lahve a pak je tam nechají, místo aby si odnesli svoje odpadky zpátky,“ trápí Blahu. Na Poštovně shromažďují odpad v pytlích s objemem 120 litrů, denně jich svezou lanovkou dolů osm až deset.

"Vadí mi také neukázněnost turistů, kteří chodí a sedávají mimo vymezené trasy, na loukách, a dupou po vzácných kvetoucích rostlinách. Ale zdaleka všichni nejsou takoví, i co se týká odpadků. Lidé jsou poučení, jak se na horách chovat," namítá.

Majiteli České Poštovny na Sněžce Milanu Blahovi vadí neukázněnost turistů, kteří chodí a sedávají mimo vymezené trasy a dupou po vzácných kvetoucích rostlinách.Zdroj: Deník/Jan Braun

Česká Poštovna patří Milanu Blahovi osm let. Pořád je podle něj co vylepšovat. "Vyměnili jsme ploty, které nám zničila zima. Údržba je neustálá, každý rok se musí budova natřít speciálním olejem, nesmí rozeschnout. V zimě musíme dokolečka vyhazovat sníh, aby se lidé vůbec mohli do Poštovny dostat," připomíná obrovské sněhové bariéry, které Poštovnu v zimě obklopují.

Majitel nejvýše položené stavby v republice si ale také dokáže vychutnat hezké chvíle na nejvyšším krkonošském vrcholu. "Nejradši mám okamžiky, kdy lidi ze Sněžky odejdou. Sednu si, otevřu pivko a před západem Slunce koukám do krajiny. To mám opravdu rád," přiznává Milan Blaha.

Ceník České Poštovny na Sněžce

čaj 40 Kč
voda neperlivá/jemně perlivá 0,75l 45 Kč
kofola 0,5l 50 Kč
pivo Plzeň 12° 0,5l 70 Kč
pivo Gambrinus 10° 0,5l 50 Kč
pivo Birell 0,5l 50 Kč
káva espresso 50 Kč
káva capuccino 60 Kč
horká čokoláda 50 Kč
grog 60 Kč
griotka 40 Kč
tuzemák 50 Kč
slivovice 60 Kč
whisky 70 Kč
red bull 70 Kč
tatranka 20 Kč
nudlová polévka 35 Kč
párek v rohlíku 45 Kč
gulášová polévka s chlebem 85 Kč

Zdeněk Pácha při sobotním mítinku Sněžka Sherpa Cup, při kterém vynesl od lanovky z Pece pod Sněžkou přes Obří důl na Sněžku 60 kg.
Svérázný šerpa vynese na Sněžku rekordních 210 kilo