Firma v těchto dnech začala s výstavbou plotů u prvního úseku. „Zahájili jsme realizaci prvních úseků oplocení. Práce začaly u Labe a postupujeme směrem k Borku,“ uvedlo v úterý ŘSD. Úsek Opatovice - Časy je od ledna zpoplatněný, řidiči na něm jezdí až stotřicetikilometrovou rychlostí, ploty ale chybí. Kompletní dokončení oplocení v tomto úseku je naplánováno na konec ledna.

"Jsem moc rád, že se to začalo řešit až po té co jsme se tam s přítelkyní málem zabili. Bylo jen veliké štěstí, že se kolem nás nevyskytovalo žádné další vozidlo. Tenhle zážitek si poneseme do konce života," okomentoval svou nehodu řidič Marek Pavelka, kterému do cesty vběhlo sedm divočáků.

Psali jsme:

Ploty podél silnic chrání zvěř i řidiče
Srážka se zajíci i stádem prasat. Na chybějící ploty u D35 se nese vlna kritiky

Nehody na neoplocených úsecích dálnice D35 na Pardubicku rozpoutaly debaty o předčasném otevření. Vlnu kritiky zvedla hlavně poslední nehoda způsobené zvěří, kdy na dálnici vběhlo sedm prasat. Výsledkem je slib Ředitelství silnic a dálnic, že ploty začne urychleně stavět.

„To, že nedošlo k více nehodám, je spíše shodou okolností. Většina motoristů měla štěstí,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Ploty podél silnic chrání zvěř i řidiče
ŘSD po vlně kritiky kvůli nehodám se zvěří urychlí výstavbu oplocení dálnice D35

Podle Ředitelství silnic a dálnic je spuštění provozu na úsecích bez oplocení běžné a dálnice je navíc v režimu předčasného užívání. „Nejsme v režimu hotové stavby, jsme v režimu předčasného užívání,“ potvrdil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Firma měla podle harmonogramu oplocení dodělat až v nadcházejících třech měsících. „Zbytek prací, mimo dopravní trasu, doděláváme za provozu. Aniž by si toho většinou řidiči všimli,“ dodal Rýdl.