Od prvního ročníku v roce 1995, kdy se zúčastnilo 64 kuchařů, se Gastro rozrostlo. Letos bude o titul mistra republiky soutěžit více než 220 kuchařů a cukrářů z celé České republiky.

„Za těch dvacet let dokázala soutěž  nejen získat na kvalitě a rozsahu, ale její popularita rostla nejen u nás, ale i v zahraničí. Dnešním počtem soutěžních kategorií a různorodostí specializací dává široký výběr všem profesionálům uplatnit své ambice nejdříve na domácí půdě a úspěšně se pokusit o reprezentaci v zahraničí. Co je nejvíce potěšitelné, že pod vedením zkušených odborníků z předních hotelů a restaurací naší země, pod vedením mistrů odborných předmětů na školách, vznikla nová  generace profesionálů, kteří se nebojí ukázat svou dovednost, své umění a profesionalitu právě mezi nejlepšími specialisty z celého světa," vysvětlil jeden z organizátorů František Croitor.

Velmi vysoký podíl juniorů, těch nejmladších soutěžících z odborných škol, ukazuje, jak je důležité získat zájem a nadšení pro svůj obor, zejména u těch, kteří budou nadále v těchto profesích pokračovat a budou v budoucnosti určovat úroveň gastronomie.

V porotě usednou přední odborníci v obou oborech. „Zárukou maximální kvality hodnocení všech soutěží jsou naše přední gastronomické kapacity, které tvoří profesionální porotu a sami mají za sebou velmi úspěšnou reprezentační minulost na mnoha zahraničních soutěžích a výstavách, včetně těch světově nejproslulejších," dodal Croitor.

Návštěvníci se mohou těšit také na atraktivní a živou carvingovou soutěž na čas, soutěž v uměleckém modelování, přípravu sushi, ale letos i soutěž Česka o nejlepší šípkovou omáčku, o nejlepší cukrárnu či kavárnu. Neprofesionálové se mohou zúčastnit soutěží o nejlepší buchty nebo tlačenku.