Opuštěné kotě ve špatném stavu nalezla kolemjdoucí žena v Kuklenách v úterý dopoledne. "Celé dopoledne jsem obvolávala útulky a řešila, kam umístit nemocné kotě. Nakonec přijela odchytová služba městské policie a kotě převzala s tím, že útulek je zaneprázdněn kauzou množírny psů a kotě odveze na veterinární kliniku. Když jsem kotěti sehnala budoucí domov a volala opět městskou policii s otázkou, na jaké klinice se kotě nachází, tak mi policie oznámila že kotě vyhodila kamsi ven," popisuje příběh Michaela Prchalová.

S prosbou o pomoc se pak obrátila na majitelku kočičího útulku v Kolíně Evu Šedivou. Té strážníci potvrdili, že kotě hlídka vizuálně vyšetřila, neshledala nic, kvůli čemu by ho museli vézt k veterináři a vypustila ho. Od strážníků prý dostala informaci, že u koťat starších tří měsíců je to běžný postup.

Policie, úsekové měření rychlosti, radar. Ilustrační foto
Řidič v Novém Bydžově nadýchal během dopoledne přes tři promile

"Jenže strážník odhadl věk i stav koťěte velmi špatně. Mám veterinárně potvrzené, že mu je čtyři až pět týdnů, koťátko je doslova do dlaně. Oko mu viditelně ošklivě hnisalo. A dýchalo navíc nahlas tak špatně, že veterinář i bez fonendoskopu poznal, že dýchá z posledních sil. Jeho stav vyžadoval okamžité nasazení antibiotik a kapek do očí. Chápu, že strážník není veterinář. Postup by měl být ale přinejmenším takový, že kotě odvezou, když ne k veterináři, tak aspoň do útulku, jehož pracovníci mají ze zákona veterinární kurz a podívají se na něj," říká Šedivá.

U městského útulku si ověřila, že strážníci se kvůli kotěti s místními pracovníky vůbec nespojili. To ostatně potvrzuje i mluvčí hradeckých strážníků.

"V každém konkrétním případě je na posouzení zkušeného strážníka s odchytovými zkouškami, zda se jedná o zvíře, které je v ohrožení života (je malé, nesoběstačné, nemocné či zraněné), a nebo se jedná o zvíře zdravé, schopné se o sebe postarat. Kočky se po odchytu, a případné veterinární kontrole, vracejí do místa odchytu, kde je jejich teritorium a jsou zde zvyklá, mají zde domov.

Zvíře, které by bylo ohrožené na životě či zdraví, se předává do péče pracovníkům Útulku pro opuštěná zvířata, kde mu poskytnou péči, a v případně nutnosti i veterinární ošetření. Útulek má však omezené kapacity a nemůže zde umisťovat zdravé a soběstačné kočky. V tomto konkrétním případě bylo po kontrole kotěte rozhodnuto ponechat ho na místě, v jeho teritoriu, dostatečně daleko od rušné vozovky," informuje Eva Kněžourová.

V Safari Parku Dvůr Králové se narodil hrošík liberijský.
FOTO: V Safari Parku Dvůr Králové se po 15 letech narodil hrošík liberijský

Příběh nemocného kotěte dopadl nakonec dobře, našlo se, dostalo potřebnou péči u veterináře a nyní už se těší na nový domov. Jenže tento příběh odhaluje i systémový problém. Podle Šedivé takový přístup k nemocným kočkám totiž zcela výjimečný. "Úplně běžné to není, ale jsou města i obce, které třeba i sraženou kočku řeší tak, že ji vyhodí někde u lesa nebo v jiné obci. U Hradce mě to ale překvapuje, protože většinou to dělají města, která nemají svůj útulek," vysvětluje Šedivá.

Hradecký útulek ovšem v posledních dnech sám řeší velké problémy.

"Město v současnosti řeší velmi obtížnou situaci, kdy je hradecký útulek zcela zaplněn psy odebranými z množírny. Pro takto velký počet psů musel být poskytnut i prostor, původně vyhrazen odchyceným kočkám. V útulku je místěno více jak 70 odebraných psů," vysvětluje mluvčí městské policie.

Vypouštěním koťat si ale podle Šedivé Hradec dlouhodobě zadělává na velký problém. Pokud jde totiž o kočku, tak už v šesti měsících může být březí. Pokud pak kočka z ulice porodí třeba osm koťat a polovina z nich budou zase kočky, které budou za šest měsíců březí, za krátkou chvíli se počet toulavých koček ve městě zmnohonásobí. „U nás v Kolíně sama radnice iniciovala kastrační program, protože nechtěla dopadnout jako jiná města, kde se toulají stovky zubožených koček.

Michal Konečný, generální sekretář ČBF.
Konečný: Začne se v půlce listopadu, klubům pomůžeme

Každý rok tak dávají sto tisíc korun na kastraci bezprizorních koček,“ říká majitelka kočičího útulku s tím, že jde o jedinou správnou cestu, jak situaci s velkým počtem toulavých koček ve městech řešit. Měst, které se touto cestou vydávají, podle ní přibývá.