Královéhradecký kraj trápí nedostatek lékařů a sester, což se projevuje hlavně ve zvýšeném vytížení zdravotnického personálu a provozními komplikacemi v případě dovolených a nemocí.

Omezení péče o nemocné však zatím nehrozí. „Naopak Oblastní nemocnice Jičín aktuálně chystá rozšíření péče v oblasti interních oborů a anesteziologie," sdělil Michal Friček z tiskového odboru kraje. Doplnil, že v jičínské nemocnici nastoupí na plicní oddělení druhý lékař a na podzim se plánuje zřízení anesteziologické ambulance a také stacionáře na interní ambulanci.

„V případě dalšího nárůstu nedostatku zdravotnického personálu však nelze dopředu vyloučit, že by na některých odděleních krajských nemocnic mohl být provoz upraven," upozornil Michal Friček.

Stipendia a vyšší platy

Kraj se snaží udržet a získat lékaře i sestry prostřednictvím různých pobídek. Už podruhé vypisuje stipendia pro studenty lékařských fakult, které si tak zavazuje, aby po dokončení studia působili v kraji čtyři roky 
v oborech, kde lékaři chybějí nejcitelněji. Minulý týden vedení kraje také oznámilo, že chce dát na zvýšení mezd ve svých nemocnicích 25 milionů korun. Peníze by měly být zdravotnickému personálu vyplaceny formou odměn ke konci roku 
a v průměru by na jednoho zdravotníka mělo připadnout 8000 korun .

Platy v krajských nemocnicích se tak letos budou zvyšovat už potřetí. Při navýšení k 1. lednu vzrostly mzdy v průměru o šest procent všem zdravotníkům. Od 1. července dostaly sestry a nelékařský personál přidáno pět procent. Krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková řekla, že ke konci června byl průměrný plat lékaře v nemocnicích zhruba 61 000 korun, u sester plat po červencovém zvýšení vzrostl na 28 600 korun..

Na zlepšení stavu nemocnic jde 150 milionů

Na zlepšení technického stavu nemocničních budov a snížení jejich energetické náročnosti kraj  v letošním roce vynaloží okolo 150 milionů korun. Jsou určeny  jak na projektovou dokumentaci, tak na samotnou realizaci.

Letos šly peníze například na nové laboratoře ve Dvoře Králové nad Labem nebo na přestavbu vstupu v jičínské nemocnici, kde vznikne nemocniční lékárna. Dokončuje se projektová dokumentace na výstavbu centrálních laboratoří v Jičíně a v náchodské nemocnici se ředitelství stěhuje do provizorních buněk, díky čemuž je možné přestavět pracoviště rehabilitace tak, aby se propojila ambulantní a lůžková část. Dosud se totiž každá nacházela v jiné části nemocnice, a to přinášelo komplikace pro pacienty i pro zdravotnický personál.

V Náchodě se letos zatepluje objekt „L". V rychnovské a náchodské nemocnici dojde k rekonstrukci parkovacího systému. V Rychnově se navíc zateplí jídelna a  multioborový pavilon C, opraví se střecha hlavní budovy a povrchy v porodních sálech.

Se snížením energetické náročnosti se počítá také 
u objektů A, B a C v Broumově, u budovy ředitelství 
a laboratoří v Trutnově nebo u multifunkční budovy ve Dvoře Králové nad Labem.

Krajské zdravotnictví
- Pět krajských nemocnic i záchranná služba jsou v rukou Královéhradeckého kraje.

- V mnohých objektech přibylo moderní vybavení, nové laboratoře, zateplily se budovy nebo přibylo parkovacích míst.

- Kraj také zavedl stipendia pro absolventy lékařských fakult, aby omezil a zastavil nedostatek lékařů a odborníků.

- Jaké změny se udály za poslední čtyřleté volební období? Tři týdny před krajskými volbami nabízíme pohled na proměnu nemocnic, které navštěvují pacienti z celého kraje.

Záchranná služba má dost základen

Královéhradecko - Krajská záchranná služba disponuje dostatečným počtem  výjezdových základen zdravotnické záchranné služby. „Počet a jejich rozmístění odpovídá plánu plošného pokrytí. Dojezdové časy jsou tak na celém území Královéhradeckého kraje dostatečné," informoval Michal Friček. Přesto se plánuje vybudování výjezdového stanoviště ZZS v lokalitě Temný Důl, které by mělo zajistit lepší pokrytí horských oblastí. Nová základna by měla vzniknout revitalizací jednoho ze dvou objektů v Horním Maršově, které patří kraji.

Nemocnici sloučili před třemi lety

Královéhradecko - V roce 2013 byly sloučeny nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a Oblastní nemocnice Náchod. Sloučením, k němuž vedly zejména ekonomické důvody, se podle kraje výrazněji posílila pozice nemocnice jako celku, zvýšily se úhrady od zdravotních pojišťoven pro rychnovskou nemocnici a uspořily se peníze v některých sdružených aktivitách. Další nemocnice se nyní v kraji neslučují. „V oblasti kvality je v současné době připravováno akreditační řízení ve všech nemocnicích krajského Zdravotnického holdingu, které by mělo vést ke zvýšení kvality a bezpečí poskytované zdravotní péče," uvedl Michal Friček.

Nekonečný příběh náchodské nemocnice

Náchod - Zvláštní kapitolou v krajském zdravotnictví je přestavba Oblastní nemocnice Náchod. Projekt za 1,3 miliardy korun bez DPH, který koalice tvořená ČSSD a KSČM označila za svou prioritu, se zatím nepodařilo zahájit. Hejtmanství původně plánovalo začít stavět v roce 2012, stavba měla být hotová do poloviny loňského roku. Kraj však v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu 
a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun.

Druhý tendr kraj vypsal 
v červenci 2015, ale letos 
v únoru jej po 16 odkladech termínu zrušil kvůli nekvalitně zpracované dokumentaci. V červnu byl tendr vyhlášen potřetí. Dokumentaci 
k přestavbě si vyzvedlo 24 uchazečů. I tentokrát soutěž nabrala zpoždění. Kraj původně oznámil, že obálky s nabídkami bude otvírat 22. srpna, termín však postupně přesunul až na září. Ohledně tohoto termínu je však hejtmanství velmi optimistické.

Krize na jičínském ARO je zažehnána

Jičín - Nevěřící Tomáš tomu asi neuvěří, ale hrozící kolaps na anesteziologicko - resuscitačním oddělení jičínské nemocnice byl zažehnán. Odcházející ředitel Tomáš Jedlička „rehabilitoval" odvolaného primáře ARO Tomáše Mlčocha a k 21. červenci ho zpětně jmenoval primářem oddělení, kde Mlčoch působí už dvaadvacet let a nyní zde setrval jako řadový lékař. Jedlička odvolal šéfa ARO ke konci června z organizačních a odborných důvodů. Jako reakci na postup vedení nemocnice podali lékaři z oddělení ARO výpověď.

Tomáš Mlčoch podmínil svůj návrat zrušením výpovědi všech svých kolegů, kteří se za něho postavili a jičínskou nemocnici se chystali, pokud nebude Mlčoch znovu primářem, od září opustit. „Došli jsem ke shodě, pan ředitel mě zpětně jmenoval primářem s tím, že výpovědi mých kolegů budou staženy," potvrdil Mlčoch. Jeho návrat bude jen dočasný. „Až se situace na oddělení zklidní, hodlám na své funkční místo rezignovat," dodal primář, který by chtěl na ARO setrvat jako řadový lékař.

Oblastní nemocnice Jičín

Oblastní nemocnice Jičín za uplynulé čtyřleté období prošla další modernizací.
Kotelna
Výkonnější, ekologičtější a úspornější kotelna a zařízení na výrobu páry, teplé vody a tepla slouží Oblastní nemocnici v Jičíně a nemocnici v Novém Bydžově od roku 2012. Modernizace zastaralých vytápěcích zařízení, která nahradil úspornější, ekologičtější i tišší vytápěcí systém v obou nemocnicích, proběhla v roce 2012 a celkově vyšla na více než 40 milionů korun. Většinu nákladů uhradily fondy Evropské unie.
Nové oplocení
Dlouho plánová rekonstrukce části oplocení areálu jičínské nemocnice vedoucího od hlavního vjezdu v Bolzanově ulici až do ulice Foersterovy skončila v závěru loňského roku. Zeď, která je složena z pískovcových kamenů a cihel, byla rozebrána a znovu vystavěna. V rámci prací za 8,8 milionu korun byla také opravena dosud nevyužívaná rotunda. Začátkem letošního roku bylo zrekonstruováno oplocení před plicním oddělením v Bolzanově ulici, které se nachází mimo areál nemocnice. Má opět původní vzhled, tedy je z pískovce a kovových výplní. (kov)

Lékaři ani sestry zatím nechybí

Odliv zdravotnického personálu a lékařů, to je v poslední době černá můra mnoha šéfů zdravotnických zařízení. Pacienti jičínské nemocnice ale prozatím nemusí mít podle vedení zdravotnického zařízení obavy z omezení provozu některého oddělení či ambulance kvůli nedostatku zdravotníků. (kov)

Rekonstrukce pavilonu A

Nejbližší velkou investicí, kterou nemocnice, potažmo Královéhradecký kraj jako zřizovatel, plánuje, je rekonstrukce pavilonu A, tedy bývalé interny. Do této budovy se mají centralizovat laboratoře, které jsou nyní na třech místech v areálu, což není vůbec praktické. Dále by se do budovy přemístila dialýza a onkologie a vznikly by zde také ambulantní prostory. „Nyní dokončujeme dokumentaci pro výběr zhotovitele," upřesňuje k samotné stavbě, která má být zahájena v příštím roce, technický náměstek Josef Kubíček.

„V příštím roce počítáme s variantou širšího obousměrného vjezdu do nemocnice, tak jak tam kdysi býval. Do projektu je zahrnuta i nová vrátnice a také nová lékárna," uvedl krajský radní Josef Dvořák. 

Nejmodernější babybox vznikl pod dubem

Jičín – V objektu bývalé zubárny byl v květnu loňského roku nainstalován babybox pro odložené děti.
Je to pětašedesátý babybox v České republice. U jeho umístění asistoval zakladatel projektu Ludvík Hess. Co mu popřál? „Aby neměl žádné děti," odpovídá babydědek Lu, který si prý místo vybral sám.

„Je to senzační bod na křižovatce pěti ulic, který je snadno k nalezení, což je nejdůležitější," upozorňuje Hess. Navíc budova bývalé zubní ambulance spadá do komplexu jičínské nemocnice.

Co ho přimělo zprovoznit zařízení v Jičíně? „Je to pohádkové město. Asi před rokem jsem tudy projížděl. Byla tu vstřícná ředitelka nemocnice, s kterou jsem podepsal smlouvu, máte hezké náměstí, Prachovské skály. Znám i bývalého ředitele nemocnice Tomáše Jedličku, protože jsem s ním otevíral babybox v Mělníku," popisuje sled událostí.

Jičín je podle něho netypické město na odkládání dětí. Ale jedno miminko tu podle Hesse asi budeme mít.
Zvenčí stříbrná schránka s knoflíkem na ovládání, zevnitř budovy složitý mechanismus s monitorem, který se rozsvítí v okamžiku, kdy bude do klimatizovaného prostoru uloženo dítě. V té chvíli by měla okamžitě zareagovat sestra a přenést miminko na novorozenecké oddělení Oblastní nemocnice Jičín.

Technik Zdeněk Juřica dodává, že zdravotnický tým bude navíc informován pomocí esemesky a emailů.
Schránka je antikorozivní, s klimatizací. Původní babyboxy byly plechové a otevíraly se mechanicky, jičínský je nejmodernější. Nejobtížnější při jeho zprovoznění bývá propojení s oddělením prostřednictvím datové sítě.
Zařízení u kruhového objezdu v lipách je ve městě první svého druhu.

Autor projektu Ludvík Hess osobně převzal dar od města, a to 35 tisíc korun. Babybox včetně instalace stál zhruba 300 tisíc korun.