Stejně tomu tak bylo i letos. Jenže přišel noční mrazík a bylo po cuketách. Honem jsem je dokoupila a zasadila nové. Jenže je objevili slimáci a do rána z nich zbyly jen stonky. Opět jsem rychle sehnala nové a doufala, že „do třetice všeho dobrého".

Denně rostliny kontroluji a likviduji slimáky. Na jedné je už docela pěkná cuketa, a tak budou dnes k obědu naše oblíbené placičky se zelinovým salátem.

Nastrouhám (najemno) oloupanou střední cuketu, mohu přidat jednu větší syrovou bramboru (není nutné), trochu hmotu v míse pomačkám a scedím vodu. Pak přistrouhám 4 stroužky česneku, přidám 2 vejce, sůl, pepř, majoránku, půl hrnku mléka a asi 4 lžíce polohrubé (hladké)  mouky. Pokud objevím v lednici zbytek uzeného masa či salámu, nadrobno nakrájím a přidám do těsta pro lepší chuť. Není to ale nutné.

Hmota musí být hustá tak akorát, pokud je řídká, přidám mouku. Lžící nabírám těsto a v lívanečníku nebo na pánvičce na rozpáleném oleji smažím cukeťáky z obou stran pěkně dozlatova. Usmažené placičky pokládám na ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Dlouho tam ale nevydrží, protože mi je berou pod rukama!

K cukeťákům máme rádi naše domácí kysané zelí (pokud není již touto dobou zelák prázdný!) nebo salát z čerstvé zeleniny, a to ze všeho, co jsme si na zahradě vypěstovali.

Eva Veselá