„Poskytnutí mimořádné dotace má jít na provedení nezbytných opatření pro zajištění základního provozu obce, tedy na nutnou bezprostřední likvidaci škod. To znamená například zajištění odvozu komunálního odpadu, úklidu obce, zajištění zdroje pitné vody, zpracování posudků, revize, odběry vzorků vody a půdy a další," uvedl hejtman.

Ve Výravě vznikly škody za celkem více než 34 milionů korun, na obecním majetku ve výši 5,4 milionu. V Jílovicích škody na obecním majetku dosáhly více než 4 miliony korun. Ve Výravě poškodila povodeň 34 rodinných domů, v Jílovicích 10 trvale obydlených domů a dalších 16 rekreačních nebo hospodářských nemovitostí. Ničivý živel poškodil také propustky, chodníky či hřiště.

Kraj peníze obcím poskytne z peněz na životní prostředí a částečně ze zdrojů, které jsou vyčleněny na řešení mimořádných krizových situací.

Podle hejtmana by kraj měl do budoucna diskutovat o vyčlenění dalších peněz. „Ty by sloužily jako krizová rezerva pro tyto případy lokálních povodní, které jsou poslední dobou čím dál častější," uvedl Franc.

To, že lokální průtrže mračen, záplavy i sucha budou ve střední Evropě kvůli klimatickým změnám stále častější, potvrzují i meteorologové.