„Dvacítku mediků podpoří Královéhradecký kraj stipendiem ve výši 120 tisíc korun výměnou za to, že budou po absolutoriu působit čtyři roky v některém ze zdravotnických zařízení v kraji," informovala mluvčí kraje Martina Götzová.

Kraj přilákal už 22 lékařů
Kraj tímto způsobem zatím získal 22 lékařů, z nichž většina už pracuje v krajských nemocnicích. Čtrnáct lékařů působí ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, čtyři v Oblastní nemocnici Náchod, dva v Oblastní nemocnici Jičín, jeden v Městské nemocnici Dvůr Králové nad Labem, jeden se stal pediatrem v Doudlebách nad Orlicí. Stipendistů bylo původně 23, jeden uchazeč však musel stipendium vrátit, protože studium nedokončil.

Zájem mají i studenti z jiných krajů

Kraj udělení stipendia podmiňuje i tím, aby si studenti vybrali obory, které v regionu chybějí nejcitelněji. Z dvacítky nových stipendistů má sedm studentů zájem o vnitřní lékařství. Po dvou studentech se přihlásilo k psychiatrii, která je nyní nejpreferovanějším oborem, k neurologii, dětskému lékařství, anesteziologii a intenzivní medicíně a k urologii. Po jednom uchazeči má praktické lékařství pro děti a dorost, všeobecné praktické lékařství a radiologie a zobrazovací metody.

Většina uchazečů o stipendia pochází z Královéhradeckého kraje, polovina studuje na hradecké lékařské fakultě. Zájem však mají i studenti pražské, plzeňské, ostravské či brněnské fakulty.

„Prostředky, které kraj vyčlenil na stipendijní program pro mediky na letošní akademický rok, však nebyly zdaleka vyčerpány," upozornila mluvčí.

„Kraj poskytl na stipendijní program pro tento akademický rok dotaci ve výši 4,8 milionu korun. Z těchto peněz jsme chtěli podpořit až čtyřicítku studentů. Žádostí se nám nakonec sešlo jen dvacet a všechny byly schváleny. Vzhledem k nevyčerpání celé dotace uvažujeme o vyhlášení druhého kola stipendijního programu pro akademický rok 2016 - 2017, a to už během letošního února," vysvětlil náměstek hejtmana Aleš Cabicar odpovědný za oblast zdravotnictví. O vypsání dalšího kola by se mělo rozhodnout 6. února.