Prohlídky těl zemřelých mohli dosud zajišťovat pouze praktičtí lékaři či záchranáři. Zdravotníci však o tuto službu neměli mít zájem.

Krajští úředníci, kteří mají zajištění služby na starost, nikoho na Trutnovsku i v jiných regionech nenašli. Službu poslední pomoci, tedy ohledání mrtvých, by tak měl začít poskytovat soukromník.

„Projekt Koroner mám již řadu let zpracovaný. Počítá se zavedením této služby v celém kraji. Od října 2012 jsme začali tuto službu provozovat, takže nyní působíme již v Jihočeském a Plzeňském kraji," řekl zakladatel společnosti David Tuček z Trutnova.

Možnost ujmout se služby ohledání zemřelých tímto způsobem otevřela změna zákonů. K té došlo před dvěma lety.
Prohlídky těl zemřelých hradí příslušná zdravotní pojišťovna. Dotuje je také krajská samospráva. Podle majitele koronerské společnosti by se služba bez krajské dotace neuživila.

„Úhrady od zdravotních pojišťoven jsou příliš nízké," doplnil David Tuček. Přesto je podle něho projekt na hranici finanční únosnosti. „Narůstají náklady na personál, provoz vozidel či zajištění materiálu," dodává první soukromý koroner. 

Co vlastně takový koroner dělá? „V podstatě řešíme úmrtí mimo zdravotnická zařízení, ke kterým nás vysílá dispečink Zdravotnické záchranné služby, případně Policie ČR nebo další složky Integrovaného záchranného systému. Po jejich zavolání náš operátor vyhodnotí situaci a vyhledá nejbližšího koronera v regionu. Ten vyjede na místo, provede prohlídku těla zemřelého a vyplní patřičné dokumenty. V případě potřeby také může nařídit zdravotní pitvu zemřelého," vysvětlil David Tuček.

Posádka z Trutnova

Pokud nemůže provést prohlídku externí koroner, vyjede na místo stálá posádka z Trutnova. Ta je k dispozici vždy a má na starosti celý kraj, což může být někdy poměrně časově náročné, zvláště pokud je souběžně nutno provést prohlídku na Rychnovsku a zároveň na Jičínsku. „Na místě lékař musí prohlédnout tělo zemřelého, aby vyloučil cizí zavinění a pokud možno určí příčinu smrti. To je mnohdy velmi složitá záležitost, a tak někdy musí odvést téměř detektivní práci. Následně vyplní patřičné dokumenty, a tím je jeho činnost ukončena," uvedl David Tuček.

V Královéhradeckém kraji působí jedna stálá posádka v Trutnově, sedm lékařů a tři řidiči se střídají v pravidelných službách. Dále mají pět stanovišť externích koronerů. Celkem je jich dohromady dvacet, což je podle ředitele společnosti poměrně málo a někdy je tato služba velmi náročná s ohledem na počet výjezdů.

Stav v regionu

„Kromě stálé posádky v Trutnově máme další koronery v Hradci Králové, na Chlumecku, v Jičíně, v Nové Pace a v Rychnově nad Kněžnou. Snažíme se stav personálu soustavně navyšovat, nyní jednáme s dalším koronerem na Náchodsku. Bohužel tato profese není mezi lékaři příliš populární a nemají ve většině případů zájem o spolupráci," zdůraznil David Tuček.

Koronerem se může stát každý atestovaný lékař. K úmrtím jezdí praktičtí lékaři, chirurgové, internisté, lékaři ZZS, ale i psychiatři. Spektrum oborů je různé. „Až na jednoho to jsou lékaři, kteří mají ještě svou vlastní praxi a jako koroner pracují ve svém volném čase, jehož mají velmi málo," řekl David Tuček.

Zájem o práci koronera je minimální. Doktoři jsou vytíženi, nemají čas a mnoho z nich také nerado pracuje se zemřelými: „Z osobní zkušenosti vím, že ochotu pracovat jako koroner má méně než jedno procento ze všech lékařů. Situace by se možná změnila při větší finanční úhradě za provedené prohlídky. O to více si vážím těch, kteří s námi spolupracují, protože to opravdu nemají jednoduché."

Kde koroneři chybí

V krajích, kde nepracují koroneři, je situace velmi složitá. Stát svou povinnost postarat se o zemřelé přesunul na kraje. Ty ale nemají možnost tuto službu většinou realizovat, takže v mnoha regionech provádí prohlídky těl zemřelých záchranná služba, byť podle slov Davida Tučka ze zákona toto nemůže vykonávat (pokud nedoje k úmrtí při poskytování neodkladné přednemocniční péče).

V některých případech provádějí prohlídky těl zemřelých praktiční lékaři u svých pacientů, ti ale ze zákona mohou tyto prohlídky provádět ve své pracovní době nebo v návštěvní službě. To je ale časově omezeno, takže vzniká časové vakuum, kdy nikdo nemůže provádět prohlídky.

„A to se pak velmi těžko řeší, většinou skutečně výjezdem lékaře záchranářů. Proto jim služba koronera ulehčuje práci, neboť se mají prioritně starat o živé občany," připomíná šéf koronerů.

Jak říká Ing. Tuček, jejich „klienti" jsou z osmdesáti procent obyvatelé domovů důchodců a lidé umírající na těžké nemoci doma v kruhu svých nejbližších. Zasahují také u otevírání bytů a sebevražd.

„Zde spolupracujeme s PČR a IZS. Zatím nejezdíme k úmrtím při dopravních nehodách. V dalších krajích ale tyto nehody již řešíme," doplnil.
Na otázku, jak je vnímá veřejnost, odpovídá David Tuček: „Většinou pozitivně, obzvláště policie, hasiči a záchranáři vědí, co všechno práce koronera obnáší. Rodina je většinou otřesena odchodem blízkého, takže tam se snažíme o maximální profesionalitu a pietu, byť lékař musí provést prohlídku. Tomu se někdy rodina podivuje, že nestačí pouze vyplnit papíry."

Zajímal nás i jejich vztah s 'černými havrany': „Co se týká pohřebních služeb, tak tam je to, jak kdy. Někdo nás bere jako užitečnou složku, jiným tento systém vadí, neboť se bojí toho, že koroner doporučí konkurenční firmu. Bojí se neoprávněně, neboť koroner není od toho, aby určoval, která pohřební služba pro tělo přijede. Pohřební službu vždy vybírá rodina. Dokonce jsme se setkali i s pohřební službou, která napadla naše lékaře se slovy 'koroner, co je to za blbost?' Většinou jsou ale odezvy kladné. "

Práce koronera prý není až tak chmurná, jak by se mohlo zdát. V drtivé většině případů jde o prohlídku těla krátce po klinické smrti a u klientů, kde se úmrtí očekává.

Někdy ale musí lékař prohlížet tělo, které na místě leželo několik dnů, či týdnů. To už je pak jiný případ, někdy dost drsný, neboť tělo je již v rozkladu.
„Zde máme rekord, kdy jsme ohledávali tělo osoby pohřešované devět měsíců. Dokážete si představit, v jakém bylo stavu," zavzpomínal David Tuček a své zážitky uzavřel slovy: „Další nepříjemnou kapitolou jsou prohlídky těl mladých lidí, tam kde vyhasnul mladý život. Často zbytečně!"  Eva Veselá