Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, pod který Oblastní nemocnice v Trutnově patří, vysvětlil přerušení testování na koronavirus tím, že poptávka po vyšetření vzorků na COVID-19 v trutnovské mikrobiologické laboratoři převýšila možnosti, které laboratoř vzhledem k omezenému množství diagnostických setů a reagencí má. Ačkoliv laboratoř od začátku provozu deklarovala schopnost vyšetřit zhruba 50 vzorků denně, množství skutečně vyšetřených vzorků v posledních dnech převyšoval tuto hranici téměř dvojnásobně.

"Přestože má laboratoř v provozu již dva potřebné přístroje, ani pro jeden se v posledních týdnech nepodařilo sehnat kity pro vyšetření. Nedostatkové jsou zejména reagencie na izolaci RNA z odebraných stěrů. V úterý ráno měla laboratoř k dispozici posledních 360 testů," uvedla mluvčí zdravotnického holdingu Lucie Chytilová.

Zároveň je v rámci zdravotnických a sociálních zařízení v regionu nově požadováno vyšetření na COVID-19 u každého přemístěného pacienta. "Tím výrazně vzrostly požadavky na vyšetření pacientů v rámci nemocnic, které vnímáme jako prioritní," dodala Chytilová.

Ilustrační foto
Odběrných míst na Covid-19 v kraji přibývá. Nově v Náchodě a v Rychnově

"Izolátory jsou specifické laboratorní přístroje, reagencie můžeme použít pouze k těm přístrojům, které jsou od stejného výrobce. V Trutnově jsme měli jeden izolátor, od minulého týdne máme druhý a příští týden má přijít třetí. Všechny jsou z ciziny. Reagencie tak budeme moct čerpat od tří různých výrobců. Celosvětová poptávka po testovacích kitech mnohonásobně převýšila množství, které měli výrobci k dispozici, a nejsou schopní je dodat najednou," vysvětlil situaci ředitel trutnovské nemocnice Miroslav Procházka. "Odběrové místo bychom měli znovu otevřít příští týden," řekl Procházka.

O celém tématu můžete aktuálně diskutovat na našem Faceboooku: www.facebook.com/krkonosskydenik

"Jedná se o krátkodobě přerušení, které je způsobeno dočasným schodkem zdravotního materiálu nutného pro analýzu odebraných vzorků. Intentivně pracujeme na zajištění potřebného, aby naše laboratoř mohla opět přejít do plného provozu," doplnil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar.

Trutnovská laboratoř aktuálně zpracovává také vzorky odebrané v náchodském odběrovém stanu. Vzorky z rychnovského testovacího místa putují do laboratoře ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Ilustrační foto.
3D tiskárny i šicí stroje na Trutnovsku jedou naplno