I v České republice se veřejnost rozdělila na dva tábory. Jeden z nich bezmezně podporuje republikánského uchazeče Donalda Trumpa, ten druhý pak stojí za demokratkou Hillary Clintonovou, která by byla v případě svého zvolení první severoamerickou prezidentkou a navázala by tak i na úspěch svého manžela.

Češi se v americké politice nevyznají, ale přitahuje je protichůdnost kandidátů

Proč ovšem Čechy téma amerických voleb zajímá? Promítají se v jejich názoru na budoucí americkou hlavu státu i sympatie s naší českou politickou scénou? V neposlední řadě, proč tuto volbu vůbec řeší?

Ilustrační obrázek.Zdroj: Ľubomír Kotrha Na facebookových stránkách Hradeckého deníku diskutující v této souvislosti zmiňují převážně osobnostní rysy jednotlivých kandidátů. Není náhodou, že republikánský kandidát touto optikou za svou soupeřkou pokulhává. „Toho arogantního bloňďáka určitě ne," stručně vyjádřila svůj názor Jana Fidrová.

Je to o emocích

Politolog Jan Outlý si všímá několika faktorů, které lákají pozornost českých občanů k americkým prezidentským volbám.

„Většina Čechů se v americké zahraniční politice vůbec nevyzná. Ale je to pro ně zajímavé, že jde o souboj naprosto protichůdných kandidátů. Samozřejmě se sympatie odvíjí i od současné situace, kdy jsou náš stát a Evropa obecně rozkročeni mezi Západem a Ruskem," uvedl politolog Jan Outlý.

Úspěch republikánského kandidát není náhodný. Odvíjí se od celkového trendu politiky.

„Trump se do jisté míry podobá trendu zjednodušování politiky, který i v Evropě sledujeme. Někdy je jeho argumentace jako doslova z mateřské školky," okomentoval dění kolem tohoto kandidáta Outlý.

Hillary Clintonová u nás pak oslovuje spíše voliče KDÚ-ČSL, ČSSD či ANO.

Kdo by byl pro Česko lepší?

Česká republika/ Východní Čechy /PRO A PROTI/ - Americké prezidentské volby už dlouho nebyly tak vyhrocené. Radikální názory republikánského kandidáta Donalda Trumpa nadzvedávají nejen jeho soupeřku, demokratku Hillary Clintonovou. Američané jsou zmatení a nejsou si jisti, zda volit vyžilého hulváta, nebo spíš bezkrevnou političku, o jejímž zdravotním stavu se vedou debaty.

Tápání vystihl majitel realitní společnosti, který nechal vylepit billboardy s podobiznami Trumpa i Clintonové a pod ně umístil text: „Stěhujete se do Kanady? Pomůžeme vám prodat dům." 
A jak se promítne volba nového amerického prezidenta do života Čechů? Bude pro nás nebezpečné, když vyhraje Trump? Nebo nám naopak může ublížit, když se v americké zahraniční politice po odchodu Baracka Obamy nic nezmění?

Václav Klaus ml., expert ODS, bývalý ředitel soukromého gymnázia PORG:

Václav Klaus ml. Zdroj: DENÍK/ Lukáš KaboňBylo by pro Česko lepší, aby Američané svým příštím prezidentem zvolili Hillary Clintonovou, nebo spíš Donalda Trumpa?
Určitě by bylo lepší, kdyby Američané zvolili republikána Donalda Trumpa. Kandidátka demokratů Hillary Clintonová je totiž něco jako Marksová-Šabatová, ale s jaderným kufříkem v kabelce. To může skončit špatně. Politika Západu, pokud má přežít se svými hodnotami, potřebuje zásadní změnu. Hillary Clintonová ji neztělesňuje ani v nejmenším.

Mají v USA nouzi o opravdové lídry a osobnosti, podobně jako v Česku?
To nevím, protože nejsem Američan. Ale myslím si, že o opravdové lídry je nouze asi vždycky a všude.

Co bude podle vás v amerických volbách rozhodovat?
Rozhodne, zda kravál a humbuk vládnoucích elit a velkých médií přehluší pocity americké (bělošské) střední třídy, která se cítí více a více ohrožena.

Josef Jařab, amerikanista a bývalý rektor olomoucké Univerzity Palackého:

Josef JařabZdroj: DENÍK/Jiří KopáčBylo by pro Česko lepší, aby Američané svým příštím prezidentem zvolili Hillary Clintonovou, nebo spíš Donalda Trumpa?
Nejen pro Česko, ale i pro Ameriku a vlastně celý svět bude dobře, když neuspěje Donald Trump, v což upřímně doufám. Jestli se bojíme neznáma, tady bychom měli skutečný důvod. Ale to, co jsme už od Donalda Trumpa slyšeli, by nás mělo vystrašit. Zveřejnění jeho rozhovoru o ženách a sexu to vše jen potvrdilo. Že by rezignoval, se čekat nedá, jen to posune předvolební prezidentskou kampaň do kategorie, kde ještě nikdy nebyla. Já to vidím jako americkou historickou ostudu. Proč k ní vůbec došlo, je na delší a hlubší analýzu. Ale je to určitě varování, kam až mohou peníze v rámci demokracie dosáhnout.

Mají v USA nouzi o opravdové lídry a osobnosti, podobně jako v Česku?
Nemyslím, že jde o nedostatek osobností v Americe, ale ani u nás. Systém, který je závislý na penězích, rozhoduje už před občanským hlasováním, takže by bylo třeba jej v zásadě změnit. A lídry bohužel vytvářejí média, která jsou také nástrojem peněz, místo toho, aby se osobnosti prosazovaly svými (i vůdcovskými) kvalitami a činy.

Co bude podle vás v amerických volbách rozhodovat?
Myslím, že to rozhodnou rasové a vůbec etnické menšiny. Ale důležitá bude i otázka genderu, což přirozeně nahraje Hillary Clintonové. Myslím, že Američané, ale i lidé mimo Spojené státy dlouho cítili, že jim na Trumpovi hlavně vadí jeho vulgárnost, a to ve všem, co říká, i ve způsobu, jakým to říká.