"Rozhodnutí o udělení milosti už je připraveno, hotovo, až se vrátím z Číny, tak ho podepíšu. V druhé polovině května dostane pan Kajínek milost. Už jsem o tom informoval i ministra spravedlnosti," prohlásil v televizním pořadu Týden s prezidentem.

Zdroj: archiv

Dokonce se objevila informace, že o milosti pro nejznámějšího českého vězně by mohl prezident rozhodnout hned po návratu z Číny. Na tiskové konferenci ve Starých Splavech Miloš Zeman dokonce naznačil, že pozitivní rozhodnutí je hodně blízko. Novinářům ho ale říci nechtěl. "Byl bych rád, kdyby se to pan Kajínek dozvěděl jako první," prohlásil. Serveru Parlamentní listy prezident řekl: „Myslím si, že Jiří Kajínek nemusí žít v zoufalství." 

Zeman v minulosti už několikrát vyjádřil pochybnosti o průběhu Kajínkova procesu. Kajínek (pocházející z Prachovic na Chrudimsku) byl odsouzen roku 1998 na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu a pokus o vraždu. Nikdy se ale nepřiznal.

Otázkou je, kam Jiří Kajínek po svém propuštění zamíří. Obdivovatelek, ba přímo fanynek, má v celém Česko mnoho. Má však i nějakou stálou přítelkyni? Tak daleko do jeho soukromí nevidí ani jeho nejbližší.

Sestra Jiřího Kajínka Miluše Kajínková Deníku řekla, že ani neví, že by měl být v nejbližších dnech propuštěn. „A nezlobte se, já se s vámi o tom nechci bavit," řekla sice diplomaticky, ale kategoricky. Víc se bavit skutečně nechtěla.

„Píšeme si hodně, ale o tomhle opravdu ne. Jestli má přítelkyni, ke které by šel hned z vězení, skutečně nevím. Mluvilo se o té psycholožce Magdě, co za ním dochází společně s Jirkovým advokátem, ale kdo ví," řekla Zdena Havelková, který pochází z Třemošnice a je dlouholetou kamarádkou Kajínka.

Kajínek tak může zůstat v Praze, stejně jako se vrátit na Chrudimsko, může odejít kamkoliv. V Třemošnici a sousedních rodných Prachovicích má obrovské množství příznivců.

Jiří Kajínek
Jiří Kajínek ztratil šanci na obnovu procesu. Opět v Plzni