Nástupcem ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera se nejspíš stane člověk, který se do politiky dostal navzdory stranickému sekretariátu ČSSD.

Ve sněmovních volbách roce 2010 kandidoval tehdy neznámý právník Jan Chvojka jako vycpávka pardubické krajské kandidátky ČSSD na posledním, 19. místě. Jenže tehdejší kroužkovací revoluce, kdy naštvaní voliči natruc zaškrtávali lidi ze spodních míst kandidátek, ho vynesla do sněmovny. Dostal přes 3000 preferenčních hlasů, v rámci kandidátky druhý nejvyšší počet. Většinu logicky od lidí, kteří vůbec nevěděli, kdo to „ten Chvojka" vlastně je.

Uplynulo šest let a dnes už jeden z nejvlivnějších poslanců strany míří do vlády, kterou chce premiér Sobotka po neslavném výsledku ČSSD v krajských volbách obměnit. Ministrem se tak stane muž, jehož politickou kariéru odstartovala kroužkovací revoluce.

„Tenkrát při volbách v roce 2010 to byl pro mě opravdu šok. Vždycky někdo musí být na kandidátce poslední, kampaň jsem tehdy ale bral vážně a objížděl jsem mítinky i kvůli tomu, že jsem na podzim kandidoval do chrudimského zastupitelstva. Chtěl jsem posbírat zkušenosti a trochu se před lidmi zviditelnit," řekl včera Chvojka Deníku cestou do Prahy na schůzku s prezidentem Zemanem.

Tehdy teprve 29letý čerstvý doktor práv a zaměstnanec pardubického krajského úřadu se rozhodl dar z nebes využít. Stal se - a dodnes jím je - jedním z nejaktivnějších poslanců. Je za ním spousta předloh, pozměňovacích návrhů, je vidět i při interpelacích.

„Jsou poslanci, kteří si to spíše odsedí. Snažím se něco dělat," říká.

V samotné ČSSD mu ale trvalo, než si vydobyl pozici. V následujících předčasných parlamentních volbách v roce 2013 byl opět odsunut na nevolitelné, šesté místo. U voličů se ale za tři předcházející roky dokázal zapsat a ti ho protlačili do sněmovny na úkor tehdejších lídrů kandidátky.

Ministrem by měl být Chvojka podle včerejšího vyjádření Hradu jmenován 30. listopadu. O svých plánech ve funkci ministra, který má na starosti poněkud nejasnou agendu, zatím mluvit příliš nechce. Jedno podstatné však přece jen prozradil.  Čekat prý můžeme radikální změnu od stylu práce Jiřího Dientstbiera. Ten kvůli svému solitérství a někdy kontroverzním názorům nebyl oblíben u části spolustraníků a vystát jej nemůže především prezident Zeman. Ten se s ním dokonce narozdíl od taktéž odcházejícího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka ani nechce sejít.

„Chci ministerstvo vést jinak, než doposud," podotkl Chvojka. Dodal, že lidé mají nekonkrétní agendu rezortu spojenou jen s lidskými právy, ačkoliv rozsah kompetencí je mnohem širší. Chvojka chce být celkově jakýmsi zástupcem či ombudsmanem občanů.

Chvojka bude už druhým představitelem vlády pocházejícím z východních Čech. Místopředsedou kabinetu je šéf lidovců Pavel Bělobrádek, který žije v Náchodě.

Kdo je Jan Chvojka
• Narozen 17. prosince 1980 v Hlinsku, vyrůstal v nedalekých Miřeticích, nyní žije v Chrudimi
• Po gymnáziu vystudoval brněnská práva, pak na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze v roce 2009 získal titul JUDr. (závěrečná práce se jmenovala „Právní úprava sociálního pojištění a koncepce dalšího vývoje")
• Poté pracoval jako právník na Odboru strategického rozvoje kraje a evropských fondů Krajského úřadu Pardubického kraje
• Členem ČSSD je od roku 2007
• V roce 2010 se stal poslancem, do zastupitelstva v Chrudimi se ale dostal až v roce  2014 a letos i do krajského zastupitelstva
• Východní Čechy budou mít po jeho jmenování už dva ministra v Sobotkově vládě, což je výjimečné.
V minulosti měl region své zástupce v exekutivě jen ojediněle, například Radko Martínka (ministr pro místní rozvoj v letech 2005 - 2006) či Leoše Hegera (ministr zdravotnictví v letech 2010 - 2013)