Boj za vyšší platy řidičů linek dálkových autobusů graduje. Odbory chystají celostátní stávku. Vedení Královéhradeckého kraje se zástupci dopravců jedná a stávky v našem kraji se neobává.

„Stávající nařízení vlády bohužel neřeší očekávaný nárůst platů řidičů a zásadně komplikuje situaci dopravcům i kraji ve společné snaze o vyřešení problémů s nárůstem mezd," uvedl po čtvrtečním jednání s dvanácti dopravci Královéhradeckého kraje první náměstek hejtmana Martin Červíček.

Kraj posílá miliony

Podle vedení kraje je dohoda s dopravci o finančních náhradách za část zvýšených mzdových nákladů na dobré cestě. První injekci poslal kraj dopravcům na začátku ledna, kdy ze svých prostředků uvolnil sedm a půl milionu korun. Na posledním jednání Rady Královéhradeckého kraje se vedení dohodlo na dalších šesti a půl milionech pro dopravce za období od března do ledna.

„Bez ohledu na nařízení vlády vytvořil Královéhradecký kraj s dopravci pracovní tým, který se opět sejde příští středu a bude jednat o dalších možnostech posílení financí na odměňování řidičů, dodal první náměstek Červíček s tím, že vzhledem k průběžným závěrům ze vzájemných jednání s dopravci nepředpokládá stávku v našem kraji.

Od nového roku se platy řidičů zvedly ze 71,6 na 98,1 koruny hrubého za hodinu.

Klíčové rozhodnutí odborářů o vstupu do časově neomezené stávky přijde za pár dní, konkrétně 20. února, kdy má proběhnout jednání české vlády s Asociací krajů.