Na Sněžce dosáhl vichr v nárazech 181 km/h, kolem 100 km/h měl ale i v nižších polohách. Třeba na Rozkoši dosáhl 111 km/h, jak uvedli meteorologové.

"Největší nárůst událostí byl v ranních hodinách – na tísňovou linku se začali lidé obracet po 6. hodině. V drtivé většině nám lidé hlásili popadané stromy na silnicích. V desítkách případů pomáhaly jednotky se zajištěním poškozených střech, stejně tak evidujeme asi tři desítky případů čerpání vody ze zatopených prostor – jednalo se o vzniklé vodní laguny, zaplavené silnice, sklepní prostory, a to hlavně na Trutnovsku a Náchodsku," informovala v odpoledních hodinách mluvčí hasičů Martina Götzová.

Velká voda řádila hlavně v krkonoších  - čtěte zde:

Voda ve čtvrtek zaplavila fotbalové hřiště v městské části Trutnova Libeč.
Rybník? Ne, fotbalové hřiště v Libči. Voda řádila i na dalších místech

V poledne se situace přechodně uklidnila, odpoledne však opět začalo foukat. 

V Rudníku na Trutnovsku se sesunul svah v blízkosti rodinného domu, jehož obyvatelé byli evakuováni. Nikdo se nezranil. Statik na místě vyhodnotil, že je potřeba svah stabilizovat, o což se postará místní firma.

Více jsme psali zde:

Od rána vyjeli hasiči v kraji ke stovce událostí.
Ráno bez proudu. Kvůli vichřici vstávalo do tmy 14 tisíc domácností v kraji

Vítr působil i dopravní nehody.

"Dvě jsme zaznamenali u dálnice D11, kdy měl vítr převrátit přívěsy za nákladními vozidly. Naštěstí nemáme hlášeno v souvislosti s počasím a vzniklými událostmi žádné zranění. Vlivem intenzivních srážek došlo a stále dochází lokálně ke zvednutí hladiny potoků a řek, na několika místech tak museli hasiči odčerpávat vodu ze zatopených prostor, v některých obcích také připravovali pytle s pískem," dodala Martina Götzová.

Řeky už ale začaly všude klesat. Třetí stupně povodńové aktivity jsou již jen na Labi u Jaroměře, ale i zde hladina klesá. 

Silný vítr dál komplikuje dopravu na Hradecku.
Vítr rozházel náklad po hradecké dálnici

Stále ale zůstává 11 tisíc domácností bez elektřiny, to je zhruba kolem 30 tisíc lidí. 

"Bohužel stále fouká, poruchy se nám daří opravovat, ale současně se další objevují, ale situace se lepší. V některých částech ještě  fouká opravdu hodně a my musíme naše čety stahovat jinam, protože hrozí úrazy pády stromů a větví a musíme dbát i na bezpečnost našich pracovníků. Na místa se vracíme jakmile to situace  dovolí," uvedla mluvčí energetiků Šárka Beránková-Lapáčková.

K 18. hodině  evidují energetici v Královéhradeckém kraji 24 poruch na vedení vysokého napětí – 10 900 domácností bez energie. "K nejpostiženějším oblastem v Královéhradeckém kraji patří Hradec Králové a okolí, Jičínsko směrem na Semily, Náchodsko,  Trutnovsko a Rychnovsko," dodala mluvčí.