„V turnovské nemocnici zůstanou zachovány obory základní péče, což by se pod tlakem pojišťoven do budoucna jen těžko podařilo, a pravděpodobně by ji čekal stejný osud jako Tanvald," připomněl generální ředitel KNL Jiří Veselka uzavření tanvaldské chirurgie. Spojení obou nemocnic pod jedno vedení navíc ušetří řadu provozních nákladů, například při nákupu léků a materiálu ve velkém. Liberecké nemocnici zase pomůže vyřešit problémy s kapacitou lůžek dlouhodobé intenzivní péče, zejména v oblasti rehabilitace, kterou nyní nemůže pacientům nabídnout v takové šíři, jak by bylo s jejich přibývajícím počtem potřeba.

V rámci kraje by se tak lépe vyřešila problematika dlouhodobě nemocných. „Mohla by se sem například přestěhovat léčebna dlouhodobě nemocných z Jablonného v Podještědí," zmínil jednu z možných variant využití areálu turnovské nemocnice Jiří Veselka.

Záměr vítá i ředitel Panochovy nemocnice v Turnově Tomáš Sláma. „K těmto účelům by se mohly využít prostory po zrušeném dětském oddělení, které nyní zejí prázdnotou," přiblížil. Na jeho rekonstrukci už totiž nemocnice získala evropskou dotaci ve výši zhruba 28 milionů korun.

Zhruba do poloviny letošního roku má být vypracován detailní projekt využití celého areálu turnovské nemocnice, definitivní podobu fúze musí znovu odsouhlasit zastupitelé obou měst. „Zatím jsme ale nenašli žádné třecí plochy," zdůraznil ředitel a krajský zastupitel Tomáš Sláma.