Pět odborníků hodnotilo a vybíralo z více než 4300 snímků od 250 fotografek a fotografů z České a Slovenské republiky.

Cyklus jeho snímků s názvem Ptačí chřipka zachycuje práci hasičů, kteří loni v březnu a dubnu zasahovali v několika chovech drůbeže na Královéhradecku, kde kvůli ptačí chřipce museli utratit tisíce kusů. „Mým cílem bylo primárně zachytit nezáviděníhodnou práci hasičů než tu samotnou likvidaci zvířat,“ ohlíží se za událostí z jara loňského roku, kdy se jeho snímky mužů v bílých kombinézách objevovaly i na stránkách Deníku.

„Samozřejmě každé uznání za odvedenou práci udělá radost,“ řekl.

Cyklus jeho snímků zachytil práci hasičů, kteří v březnu a dubnu 2021 zasahovali v několika chovech na Královéhradecku, kde společně s veterinární správou museli kvůli ptačí chřipce utratit desítky tisíc slepic a kachen. S likvidací drůbeže tehdy pomáhaly stovky profesionálních a dobrovolných hasičů z celého kraje. V nelehkých podmínkách a za velkého fyzického vypětí, kdy museli hasiči celou likvidaci provádět v ochranných oděvech, se střídali ve skupinách v dvouhodinových intervalech.

Michal Fanta (*1987)

Žije v Novém Městě nad Metují. Reportážní fotografie mu učarovala na střední škole, od které se focení věnuje. Po vystudovaní Pražské fotografické školy pracoval jako kameraman a jako fotograf na volné noze pro média v regionu, jako například Deník, MF DNES… Roku 2014 se stal kmenovým fotografem Hradeckého deníku, nyní je fotografem na volné noze. Po celou svou fotografickou kariéru se kromě novinářské fotografie věnuje i přinášení svědectví o práci záchranných složek a jako fotograf spolupracuje například s HZS Královéhradeckého kraje.

„Mým cílem bylo primárně zachytit nezáviděníhodnou práci hasičů než samotnou likvidaci zvířat,“ ohlíží se fotograf za událostí z jara letošního roku, kdy se jeho snímky mužů v bílých kombinézách objevovaly i na stránkách Deníku. "Velký dík patří proto i HZS Královéhradeckého kraje nejen za jejich práci, ale i za to, že jejich činnost mohu dokumentovat," neopomněl zmínit, kdo má svůj podíl na jeho úspěchu.

Se snímkem z ptačí chřipky slavil už dílčí měsíční vítězství za měsíc duben 2021. Na zřejmě nejvýraznější fotografii celé série je zachyceno čekání na dekontaminaci v „nebezpečné zóně“, kde si fotograf všiml odrazu v louži, v níž se zachytávala pírka likvidované drůbeže.

"Zároveň byla na hasičích vidět únava po těžké práci. Chtěl jsem zachytit práci hasičů tak, aby nebylo prvoplánově vidět přímo samotné utrácení drůbeže, ale zaměřil jsem se na atmosféru a nasazení, se kterým musejí hasiči přistoupit ke všem úkolům, které jsou před ně postaveny bez rozdílu, o co se zrovna v danou chvíli jedná,“ popisuje autor zásah, který byl pro HZS Královéhradeckého kraje největší svého druhu v novodobé historii.

Zásah hasičů v Lukové a Kosičkách
FOTO: Hasiči zlikvidovali 175 tisíc slepic v Kosičkách nakažených ptačí chřipkou

Fotografie Michala Fanty se porotcům z Czech Photo líbí dlouhodobě, což potvrzují nominace TOP 10 nejlepších fotografií měsíce října a listopadu loňského roku.

I když cyklus Ptačí chřipka přinesl Michalu Fantovi vítězství v dané kategorii, tak ho novoměstský fotograf nepovažuje za nejsilnější obrazovou výpověď, jakou v loňském roce fotografoval. „Určitě to nebyla událost, která mi v hlavě nejvíce utkvěla. Mnohem intenzivněji vnímám reportáže na covidovém oddělení v náchodské nemocnici,“ prozrazuje fotograf, který na okamžiky, kdy viděl práci zdravotníků mezi vážně nemocnými pacienty při nejsilnější vlně pandemie, jen tak nezapomene.

Ilustrační foto
Na Hradecku jsou další dvě ohniska ptačí chřipky

Výsledky 27. ročníku Czech Press Photo byly vyhlášeny ve čtvrtek 20. ledna v poledne online na sociálních sítích Czech Photo a Národního muzea. Fotografií roku se stal snímek Petra Topiče ze série s názvem Zkáza, která zvítězila v kategorii Aktualita. Série dokumentuje katastrofické následky po ničivém tornádu, které se prohnalo obcemi na jižní Moravě. Mezinárodní porota vybrala vítěze z více než čtyř tisíc snímků od 250 autorů z Česka a Slovenska. Výstava fotografií v Národním muzeu je k vidění od 21. ledna do konce května 2022.

Vítězové 27. ročníku Czech Press Photo byli vyhlášeni ve čtvretk 20. ledna 2022 v Národním muzeu.