Návrh rozpočtu

„Kdybych s něčím takovým přišel do Dne D, neuspěl bych," komentoval návrh Ivan Pilný (ANO), jehož tvář známe právě z tohoto pořadu. „Stát se nemůže chovat jako firma, musíme se starat o děti, nemocné a staré. Jako v rodině. Já také v rodině neutrácím víc, než vydělám, nemám hypotéku," reagoval Pavel Bělobrádek (KDU – ČSL).

Penzijní reforma, druhý pilíř

Královéhradecký kraj má po Praze nejvíce seniorů. Jak definovali politici druhý pilíř důchodové reformy?

Podle Michala Kudrnáče, který svou stranickou příslušnost dokreslil zeleným náramkem i odznáčkem, se pilíř odstřelil sám, Pavel Bělobrádek by ho zrušil, stejně tak Hana Orgoníková (ČSSD). Podle Soni Markové (KSČM) je to jen dárek bankám, podle Ivana Pilného kočkopes.  Zachoval by ho Leoš Heger (TOP 09) a Pavel Staněk (ODS). Během této debaty došlo i na omluvu. Moderátor Jakub Železný připomněl výrok Pavla Bělobrádka. Ten před časem prohlásil, že bezdětní občané jsou vlastně černí pasažéři, kteří se jen vezou. „Chci se omluvit všem, co se jich to dotklo, termín byl nešťastně zvolený," řekl lídr lidovců.

Sociální služby a péče o umírající

Tady se politici shodli na tom, že by stát měl víc vyjít vstříc rodinám, které se chtějí o nemocné umírající příbuzné postarat. Nešetřili příběhy ze svého soukromí.

„Švagrová se starala o umírajícího bratra, sehnat potřebné věci, jako speciální lůžko, zdravotnický materiál, byl nadlidský úkol," svěřil se obrazovce Ivan Pilný. „Já chystal dědu do hrobu, staral se o nemohoucí babičku a je to tak správné," přidal se Pavel Bělobrádek.

Jak zaujali hosté ve volební debatě ČT24?

Zemanovci: Lidé nás berou, měli jsme v ČT být

Hradec Králové – „Metodika, kterou zvolila Česká televize, je podle mě nedůvěryhodná," zlobí se předseda krajského výboru SPOZ Miroslav Matějka. Jeho strana se totiž do středeční televizní debaty nedostala. Nezdají se mu výpočty, je přesvědčen, že strana má co nabídnout co se týká osobností i programu.

„Přestože jsme mladá strana, nikdy neslibujeme, co nemůžeme splnit, a nikdy jsme své voliče nezklamali, máme jasné vize a konkrétní řešení," říká předseda a dodává: „Lidé nás berou, měli jsme v Ceské televizi být."

Nezapomněl zmínit jména lídrů. Jde o zpěváka Daniela Hůlku, generálmajora Miroslava Štěpána a také ředitele hradecké nemocnice Romana Prymulu.

Podle výzkumu takzvaného volebního potenciálu, který pro Českou televizi zpracovaly agentury Median a STEM/MARK by SPOZ se sedmi procenty překonala pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny.

„Středeční večerní debatu ve studiu ČT 24 jsem neviděl, nemám teď  moc času, ale určitě si ji přehraju z internetu," přiznal nedávno zvolený předseda krajského výboru Strany práv občanů – zemanovci Miroslav Matějka.