Už jen jako formalitu bralo Ministerstvo dopravy středeční slyšení na ŘSD ohledně stavebního řízení na další pokračování dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic. Na úsek, který dříve zablokoval spolek Děti Země, se již pomalinku chystali i dělníci, kdy investor počítal s tím, že se se stavbou začne v řádech několika týdnů. Po „formálním“ slyšení je však vše jinak a osud autostrády se opět posouvá.

V poslední den pro možnost podání námitek se totiž proti postavilo několik subjektů v čele se samotným městem Hradce Králové. Jeho námitka podpořila obyvatele okolí dálnice, hlavně v přilehlých Svobodných Dvorech. Podle města totiž finální podoba projektu dálnice bude pro místní znamenat snížení kvality života především větší hlukovou zátěží a omezením z důvodu minima obslužných komunikací. „Dlouhodobě jsme tyto připomínky s Ředitelstvím silnic a dálnic řešili. Ke společné dohodě však nakonec nedošlo,“ zdůvodnil krok hradeckého magistrátu jeho mluvčí Petr Vinklář.

Gymnázium J. K. Tyla v Hradci Králové.
Hradec dál sní o zapsání Gočárova odkazu na seznam UNESCO

Podle města se teď musí ŘSD vypořádat s navýšením protihlukových stěn a obslužnými komunikacemi, které oproti oficiálně navrhovanému rozsahu chybí především místním zemědělcům.

Nepodepsané memorandum

„Všichni, město i obyvatelé jeho nejbližších částí, máme zájem na urychlené výstavbě dálnice, ale současná ochrana před jejími negativními dopady této stavby je podle nás nedostatečná,“ uvedl primátor města Zdeněk Fink a poukázal na to, že město navrhovalo ŘSD společné memorandu, do kterého by byly tyto připomínky oficiálně zakotveny a město by je tak nemuselo uchýlit k námitkám ve stavebním řízení.

„Bohužel poslední projednaná verze tohoto dokumentu, který byl pro město, obyvatele Svobodných Dvorů i místní zemědělce, určitým kompromisem, nebyl ze strany ŘSD nakonec akceptován,“ dodal primátor.

Podle samotného ŘSD nebyl podpis takového memoranda na místě. „Nepodepsali jsme jej z jednoho prostého důvodu. Pokud by měl být jeho text, tak jak jej prosazoval hradecký magistrát, podepsali bychom, že jsme udělali něco špatně, což jsme neudělali,“ nechal se slyšet mluvčí ŘSD Jan Rýdl a poukázal na to, že například v otázce protihlukových stěn má ŘSD všechny potřebné dokumenty, studie a vyjádření v pořádku. „Máme i souhlasná stanoviska Ministerstva životního prostředí, zdravotnictví i hygieniků. Tato výhrada tak není na místě,“ uvedl Jan Rýdl s tím, že již v minulosti proběhla na stejný úsek dálnice žádost o stavební povolení. I na něm se mohl magistrát k tomuto bodu vyjádřit, ale neučinil to,“ doplnil informace mluvčí ŘSD. Podle něj jsou stroje a dělníci stále připraveni, ale míč je teď na straně Ministerstva dopravy.

„Rádi bychom námitky vypořádali co nejdříve, abychom mohli vydat stavební povolení a ještě v letošním roce se dálnice v tomto úseku začala stavět,“ uvedl mluvčí Ministerstva dopravy Zdeněk Neusar a dodal, že podle MD byla stavba připravena.

Nový parkovací dům vznikne v místě současné veterinární ambulance.
Zaparkuj a studuj. Pod parkovištěm vznikne muzeum