"Rozjezd nové sezony je každoročně taková naše hra s počasím a teplotami, kdy přírodní podmínky a nejmodernější zasněžovací technika spolu jednou soupeří, za chvíli zase spolupracují. Naštěstí se po nějakém čase pokaždé sjednotíme a ty naše kopce dříve nebo později společně zachumelíme, jak se patří. A nejinak tomu je i letos," poznamenal ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš.

S otevřením sjezdovek začalo v areálu Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně opět fungovat terénní ambulantní zařízení Medical Point, umístěné přímo pod černou sjezdovkou. Zahájilo svoji třetí sezonu. Unikátní traumatologicko-chirurgická ambulance Medical Point funguje jako předsunuté pracoviště Nemocnice Vrchlabí, která je součástí skupiny Penta Hospitals CZ​. Po celou zimní sezonu bude vždy k dispozici tým lékaře a sestry se specializací na ošetření úrazů. Medical Point je smluvním partnerem zdravotních pojišťoven a poskytuje ošetření zdarma.

Ve Špindlerově Mlýně zahájí zimní sezonu v sobotu 7. prosince tradiční SkiOpening s venkovním promítáním filmu Poslední aristokratka s účastí a autogramiádou herců Tatiany Vilhelmové, Vojty Dyka nebo Pavla Lišky.
FOTO: Propojení lyžařských areálů změní Špindl. Město postaví běžkařskou dráhu

V minulé lyžařské sezoně jeho pracovníci poskytli ošetření více než 200 lyžařům a snowboardistům. Ambulance při příjmu pacientů úzce spolupracuje se Skiareálem Špindlerův Mlýn a Horskou službou.

"Pacienti k nám zamíří buď po svých nebo je k nám transportuje přímo Horská služba, se kterou se snažíme neustále zlepšovat spolupráci. Máme pozitivní ohlasy a řadu poděkování od pacientů. Nesetkala jsem se s z žádnou negativní reakcí. To nám ukazuje, že projekt má smysl a proto v něm pokračujeme," zdůraznila vrchní sestra Medical Pointu Petra Matoušková.

Vrchní sestra Medical Pointu Petra Matoušková a hlavní lékař Petr Jindra ošetřují zraněného lyžaře.Zdroj: Penta Hospitals

Během zimní sezony 2017/2018, kdy byl Medical Point otevřený prvním rokem, se tam lékaři postarali o 232 úrazů. V loňském roce se jednalo o podobné číslo. "Setkáme se tak s 50 až 60 lidmi za měsíc, s různou škálou obtíží a úrazů. Rozmanitost je opravdu veliká," konstatovala Matoušková.

"Nejčastěji se jednalo o poranění kolenního kloubu u lyžařů a poranění horní končetiny (hlavně zápěstí) u snowboardistů. Ostatní úrazy byly spíše v menšině, jednalo se o různé tržné rány, odřeniny, krvácení z nosu, několik poraněných klíčních kostí, ale například i vykloubené rameno," vyjmenoval škálu zranění hlavní lékař Medical Pointu Petr Jindra. Nejvážnějším případem byla zlomenina bérce.

Poskytnout první pomoc je připravený vždy jeden chirurg a zdravotní sestra. Ti se střídají každý den, včetně svátků a víkendů. Pokud je to nutné, tak po ošetření na místě připravují i transporty zraněných do vrchlabské nemocnice.

"Práce na operačním sále nemocnice je krásná, ale velmi náročná, a proto jsem moc ráda, když si přes zimní sezonu mohu "odskočit" právě do Medical Pointu, kde je práce horské sestřičky zase úplně jiná," přiznala Petra Matoušková. "Provětrám i své jazykové znalosti při komunikaci s cizinci, kteří jsou z různých zemí. Nejvíce tedy z Polska, Holandska a Německa. Ale péči u nás vyhledal i Španěl či Vietnamec," dodala.

V Medical Pointu přímo pod sjezdovkou, na trati a také u diváckých tribun je připraven zasáhnout zdravotnický štáb Nemocnice Vrchlabí.
Lékaři a sestry z Vrchlabí hlídkují na startu i v cíli, ošetřovali menší kolapsy