Jablka jsou v českém ovocnářství hlavní komoditou. Za jejich nízkou sklizeň mohou především dvě vlny mrazů. „První zasáhla sady v dubnu v období Velikonoc a poškodila některé peckoviny. Druhá 18. května poškodila většinu ovocných druhů,“ uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Na druhou stranu dokáže na neradostné bilanci najít i pozitiva. U některých druhů ovoce totiž vzrostly odbytové ceny, a to u červeného rybízu, třešní a višní. Na-opak nízké zůstaly u černého rybízu a meruněk. O ceně jablek nechce Ludvík zatím spekulovat.

„Čekáme, že během deseti dnů budeme znát ceník v Evropě a od něj se bude odvíjet ekonomika u nás. Je předpoklad, že jablka by ovocnáři mohli prodávat výhodněji.“

ŠPATNÝ ROK

Ovocnáři na Jičínsku kvůli vrtochům počasí neprožívají dobrý rok. Jediným kladem je dostatek deště. Úrodu zdecimovaly jarní mrazy, navíc plody poškodilo krupobití, které se 7. července prohnalo okresem od Úlibic až po Petrovičky.

Sadař Miloslav Kučera z firmy Rubín Lužany tak nebude mít letos co sklízet. Soukromý zemědělec z Lužan skepsi nepodléhá, ale důvod k radosti také nemá. Mráz mu spálil na třiceti hektarech téměř celou úrodu, především jablka. „Je to špatné, nemáme co sklízet a prodávat. Co nezničil mráz, dokončily kroupy, úrody je méně než pět procent,“ sčítá téměř stoprocentní ztráty sadař, který od roku 1991 takovou kalamitu nepamatuje. Není to prý ale existenční tragédie. Díky dotacím do zemědělství špatný rok přežije, ovšem letošní neúroda poznamená rozvoj firmy nejméně na dva roky. Pojištění sadu proti mrazu je prý pro Kučeru příliš drahé.
Pěstitel Miroslav Frydrych z Petroviček si letos poprvé pojistil sady proti kroupám. Včera přijel likvidátor sčítat ztráty na jablkách. V Petrovičkách pěstuje Frydrych jabloně na 15 hektarech a na třech slivoně.

„Počítáme, že sklidíme pouze třicet procent z úrody. Mráz přešel Petrovičkami už druhým rokem, v červenci pak poškodily plody kroupy,“ přibližuje dílo zkázy. Očekává, že konzumních jablek bude pomálu, většina produkce půjde na zpracování, a tím se prodá za nižší cenu. „Situace bude složitá, výkyvy v tržbách jsou ohromné,“ posteskl si sadař nad cenou za ovoce, která zdaleka nekoresponduje s výrobními náklady.

Také majitel ovocných sadů Lubomír Novohradský v Doudlebách nad Orlicí pokyvuje hlavou: „Letos je to smutný příběh. Tady byly mrazy na jaře dvakrát, pak přišly kroupy, takže porost pořád jenom regeneruje. Zhruba na padesáti procentech plochy není ovoce vůbec a druhá půlka je poškozená kroupami,“ lamentuje.

Ve VŠÚO Holovousy s.r.o. pěstují jablka a hrušky na ploše zhruba 30 hektarů výzkumných sadů. V letošním roce byly sady zasaženy mrazem -3,9 °C v době květu. Poškození otevřených i uzavřených květů bylo u některých odrůd jádrovin až 70 %, násada plodů je i přesto dobrá. Přes pokusné výsadby přešlo třikrát krupobití a poškození plodů je na úrovni 70 %. Ovoce vhodného k přímému prodeji zákazníkům tak nebude mnoho. Část pokusných výsadeb je nadkryta protikroupovým systémem a na těchto plochách jsou plody bez poškození kroupami. Ovoce poškozené krupobitím či následky mrazů bude sklizeno na zpracování, avšak tržby z prodeje takovéhoto ovoce nepokryjí náklady na sklizeň, bude se jednat spíše o úklid výsadeb.

Podle Lubora Zeleného z holovouského šlechtitelského ústavu letošní rok ukázal, že pěstování tržního ovoce v konzumní kvalitě je při současných výkyvech počasí značný problém. „Faktory, které můžeme jako výzkumný ústav při takovýchto extrémních výkyvech počasí vyzkoušet jsou z vědeckého hlediska přínosné, ale z hlediska ovocnářského jsou likvidační,“ uvedl Zelený.

MENŠÍ VÝNOS, LEPŠÍ KVALITA

V Zemědělském družstvu (ZD) Dolany, které patří k největším pěstitelům jablek v České republice, očekávají asi poloviční úrodu oproti průměru v minulých letech. „Třešně úplně vymrzly a jablek, hrušek a višní je přibližně polovina,” potvrdil vedoucí střediska ovocnářství Jiří Fišer. Zatímco višně už pěstitelé sklidili, jablka se právě sklízejí. „Letní odrůdy dopadly ještě docela obstojně, u podzimních a zimních je situace horší,” konstatoval Fišer, ale ujistil, že i přesto bude jablek dostatek a místní trh nižší produkci nepocítí. Podle Fišera musely kvetoucí stromy čelit mrazům, kroupy ničily už dozrávající plody. „Nějaké poškození ovoce sice je, ale nic tragického. Třeba vloni jsme měli vysoký výnos, ale byl propad v kvalitě, letos se zdá kvalita dobrá, ale zase je menší výnos,” dodal. ZD Dolany pěstuje ovoce na 271 hektarech intenzivních sadů. Největší plochu, a to 205 hektarů, zabírají jabloně.

BĚDUJÍ I ZAHRÁDKÁŘI NA TRUTNOVSKU

„Peckoviny jako broskve, meruňky, třešně, a jaře pomrzly a nedaří se ani jablkům. Je velké sucho. Když zaprší, vodu si vezme tráva a do země se skoro nic nedostane. Pár plodů na stromech je, ale jsou malé a už nedorostou. To by muselo pršet týden v kuse, aby se zlepšila situace,” komentoval odborný poradce úpické organizace Českého svazu zahrádkářů Jaroslav Marel.

PÁLENICE VYSYCHAJÍ

Ovoce chybí i v pálenicích. V češovské na Jičínsku zaznamenali zatím desetiprocentní vytíženost. Nezoufají, tři sezóny za sebou prý byly silné, letos tu alespoň provedou opravu a údržbu techniky. „V regionu je ovoce málo, neumím to říct na procenta, ale určitě se špatná úroda projeví. Na košt, který pořádáme, naštěstí jezdí naši přátelé ze Slovenska a Moravy, tam je situace prý lepší. Takže košt pálenek bude,” věří Zdeněk Mencl, prezident degustační akce v Havlovicích.