V Novém Bydžově má pod jedním vedením fungovat gymnázium spolu se střední a vyšší odbornou školou.

NÁCHOD A OKOLÍ

Na Náchodsku dojde ke spojení hned tří škol, a to v případě červenokostelecké oděvní školy, polygrafické školy ve Velkém Poříčí a hronovské průmyslovky. Náchodská obchodní akademie se má o jednoho ředitele dělit s místní stavební průmyslovou školou. V Novém Městě nad Metují mají krajští úředníci v plánu spojit průmyslovku s místní střední a základní školou.

KRAKONOŠŮV KRAJ

Optimalizace podobnou měrou zasáhne také Podkrkonoší. Podle návrhu budou sloučena gymnázia v Hostinném a Vrchlabí.

Trutnovská obchodní škola bude psát novou společnou historii se zdejší zdravotnickou školou. Střední odborná škola v Trutnově se blíže pozná s hotelovkou z Teplic nad Metují.

Pomyslná škatulata se nemají vyhnout ani Jičínsku. Bělohradské učiliště, které by tak přišlo o aktuální projekt zateplení školních budov, se má spojit s Gymnáziem, SOŠ, SOU a VOŠ Hořice. Novopacká integrovka se sloučí se střední školou a učilištěm ve Vrchlabí.

CO BUDE DÁL?

Návrh, který také operuje se změnami vyučovaných oborů a stanovuje, která škola se stane nástupnickou organizací, musí nejdříve schválit krajská rada a pak bude 4. prosince projednáván na zastupitelstvu Královéhradeckého kraje. Pokud bude přijat, od nadcházejícího školního roku mají školy fungovat podle nového uspořádání.