„Řidič tvrdil, o běžencích nevěděl a že se do nákladního prostoru dostali bez jeho vědomí,“ doplňuje informace mluvčí hradeckých policistů Šárka Pižlová. „Ani jeden z nich nepředložil doklad totožnosti ani doklad o legálním pobytu, proto jsme je zajistili a převezli na odbor cizinecké policie.“

 Cizinci přicestovali v návěsu sedící na paletách pod stropem Cizinci přicestovali v návěsu sedící na paletách pod stropemZdroj: Policie ČR

Policisté poté zjistili, že ve skupině uprchlíků je jedno nezletilé dítě, dva mladiství a tři dospělí. Všichni kromě nezletilého dítěte mají zažádáno o azyl v Rumunsku.

„Byli podrobeni testu na covid-19 s negativním výsledkem. Z jejich výpovědí vyšlo najevo, že všichni utíkají ze svých zemí před Tálibánem. Policie jejich původ neupřesnila, ale zřejmě jsou z Afghánistánu.

Ředitelství silnic a dálnic ČR otevřelo 17. prosince 2021 nový úsek dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří na Náchodsku.
VIDEO: Je to paráda! Projeďte se s námi po novém úseku D11 z Hradce do Jaroměře

Policisté předali děti pracovníkům orgánu sociálně-právní ochrany dětí a dospělí poputují do zařízení pro zajištění cizinců. „Budeme se snažit je vrátit do Rumunska, kde mají zažádáno o azyl,“ doplňuje Šárka Pižlová.