Safari podle rozhodnutí ministerstva splňuje podmínky pro prohlášení za kulturní památku, jakožto významný doklad historického vývoje a životního způsobu společnosti a jako projev tvůrčích schopností a práce člověka. Herman dnes označil areál safari za zcela mimořádný. "Je naprosto logické, že takové rodinné stříbro je prohlášeno za kulturní památku," řekl Herman. Dodal, že kulturní památky mohou například využít peníze z dotačních titulů ministerstva.

Ředitel královédvorské zoo Přemysl Rabas dnes novinářům řekl, že současné safari odpovídá záměrům někdejšího ředitele zoo Josefa Vágnera, ve výbězích žije přes 200 zvířat, například vodušek či pakoňů. "Oproti tomu původnímu plánu jsou jinak jen detaily, například jsme trochu posunuli lví safari nebo u první vodní plochy měli být hroši a sloni, my jsme tam dostali hrochy, ale nepředpokládám, že bychom tam umístili slony," řekl Rabas.

Podle ředitele Rabase by zoologická zahrada chtěla v příštích letech vybudovat ještě nové zimoviště zvířat přímo u areálu, aby nemusela transportovat před zimou zvířata zpět do zimovišť. "Mým velkým přáním by bylo, kdyby se nám podařilo vybudovat ještě výběh pro slony, který by na safari navazoval," řekl Rabas, který dodal, že zahradu čeká rekonstrukce mostů v areálu safari.

Ředitel josefovského pracoviště Národního památkové ústavu Jiří Balský novinářům řekl, že ho první nápad vedení zoo na zařazení safari mezi kulturní památky překvapil. "Dospěli jsme k názoru, že safari si zaslouží formu památkové ochrany. Byla to silná idea, kromě toho, že je to republikově jedinečné," řekl Balský.

Prohlášení safari za kulturní památku uvítala i dcera Josefa Vágnera Lenka Vágnerová. "Je to nejen velký úspěch pro dvorskou zoo a město Dvůr Králové, ale osobně tento akt považuji také za významné ocenění celoživotní práce mého otce," uvedla Vágnerová.

Někdejší ředitel dvorské zoo Josef Vágner (1928 až 2000) začal svůj plán na vybudování safari, ve kterém se budou zvířata volně pohybovat mezi návštěvníky, zpracovávat začátkem 70. let. Tehdy vznikl projekt a soupis investiční náročnosti. Samotné safari začalo vznikat v roce 1979 a dokončeno bylo až roku 1989, po odchodu Josefa Vágnera do penze.

Safari svůj provoz pro autobusy zahájilo v roce 1989. Od začátku roku 2011 je možné areálem projet po zhruba pěti kilometrech silnic vlastním vozem, letos vznikl nový vjezd do safari. Od loňského roku je v provozu také lví safari.