Zatímco svařák oblažoval čich všech přítomných, jejich uši se mohly zaposlouchat do písní muzikantské skupiny Ze šuplíku. Doprovázaly proslov kurátorky výstavy Petry Zíkové a ředitele regionálního muzea Michala Babíka.

„Ač to venku podle počasí nevypadá, tuto výstavu jsme zvolili s ohledem na blížící se Vánoce," glosovala Petra Zíková s poukazem na nezvyklé teplé počasí. Jak je jejím zvykem, pokusila se krátkou, zajímavou přednáškou vysvětlit, v čem vlastně spočívá právě ona výjimečná vlastnost toho, co nazýváme kořením. Nejprve je třeba říct, že tento pojem v sobě ukrývá velice různorodé jednotlivosti. Spojuje je rostlinný původ a skutečnost, že obsahují éterické oleje, které právě dodávají vůni a chuť.

Koření jsou plody rostlin, kůra, lístky a mnohé další části jejich těl. Lidstvo na každé koření muselo přijít, bylo nejprve nutné odhalit tajemství jednotlivých rostlin. Lidstvo také muselo koření dovést, naučit se zpracovávat a pěstovat na místech (i kontinentech), kde dříve nebylo. Shrneme-li to, každé jednotlivé koření zasahuje do více vědeckých disciplín. Leccos k němu může říct chemik, historik, etnograf nebo botanik. První napíše chemickou rovnici, druhý popíše spory, války a výpravy, které koření podnítilo, třetí ukáže, jak koření ovlivnilo každodenní domácnost různých kultur, a čtvrtý představí rostlinu, která je zdrojem onoho pokladu. A toto slovo je na místě, historicky se na koření neuvěřitelně bohatlo. Tento stav vlastně platí dodnes.

Výstava v chodbě Regionálnímu muzea a galerie v Jičíně se snaží podchytit všechny popsané aspekty koření. Je zde zastoupeno asi šedesát druhů. Můžete například porovnat konečný produkt s původní rostlinkou. Přijďte se na ni podívat. Potrvá do 11. ledna 2015.