Některé kuchařinky mají své oblíbené recepty, jiné sortiment sladkostí každý rok obměňují. Jim je určena nová rubrika, v níž budeme zveřejňovat oblíbené recepty na cukroví, které jsou rodinným stříbrem například starostek obcí, ředitelek škol, knihoven ad.

Své oblíbené recepty nám můžete poslat i vy. Nejzajímavější otiskneme v našem Deníku.

Prvním receptem jsou zázvorky Stáni Benešové (její jediné milované cukroví, protože není moc sladké, nýbrž je výrazně kořeněné).

Suroviny: 280 g cukru (krystal), 1 vejce, 4 žloutky, 1 lžíce zázvoru, špetka citron.kůry, 280 g hladké mouky, 1 lžička prdopeče. Dvacet minut šleháme cukr, vejce a žloutky, poté přidáme vše ostatní, zpracujeme na těsto, vyválíme ½ cm placku a vykrajujeme formičkami typickými pro zázvorky; klademe na plech vyložený pečicím papírem, necháme uležet jeden den, uhladíme povrch zázvorek a strčíme je do více vyhřáté trouby, aby vyběhly, asi po dvou minutách dopečeme v zatažené troubě. Zázvorky musí být bílé a vypadají, jako by na nich byla poleva. Pokud se nepovedou napoprvé, zkoušejte to znovu. Pouze učení dělá mistra a výsledek stojí za to. Pečte je včas, musí se rozležet. Hezké vánoce.

Své recepty posílejte na reporter.jicinsky@denik.cz nebo na adresu: Jičínský deník, Husova 48, 506 01 Jičín.

(kov)